latinica  ћирилица
21/05/2022 |  08:20 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Prikupljanje sredstava za obnovu hrama u Otišiću u Dalmaciji

Udruženje krajiških Srba "Prelo" iz Čikaga organizuje danas krajiško prelo na kojem će biti prikupljana sredstva i za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću u Dalmaciji.
Pjesmom kroz Krajinu, Ilinois - Foto: RTRS
Pjesmom kroz Krajinu, IlinoisFoto: RTRS

Svetozar Dančuo iz Udruženja "Prelo" iz Čikaga potvrdio je Srni da će ovo udruženje pomoći obnovu srpskih svetinja u Dalmaciji i SAD.

- Udruženje Prelo obilježava 20 godina postojanja i organizuje Krajiško prelo u sali manastira Nova Gračanica kod Čikaga. Prikupljaće se sredstva za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću, za izgradnju hrama Svetih Srpskih mučenika u Mećuvoću i za Srpski centar Svetog Nikole u Lajonsu kod Čikaga - rekao je Dančuo.

Udruženje "Prelo" je pokrenulo akciju prikupljanja sredstava za obnovu hrama Svetog Arhangela Mihaila u Otišiću i na području cijele Amerike, a akcija traje do 31. maja.

Dančuo je naveo da će u okviru prela biti organizovana i izložba "Znameniti Srbi Dalmacije" autora Milorada Kuraice, ali i bogat kulturno-zabavni program.

Iz Inicijativnog odbora obnove hrama u Otišiću su naveli da je do sada prikupljeno više od 80.000 KM, ali da to nije dovoljno, te ističu da akcija prikupljanja sredstava i dalje traje.

Udruženje krajiških Srba "Prelo" iz Čikaga, iako jedno od najmlađih srpskih organizacija u Americi, po aktivnostima je među vodećim na širem području Čikaga.