latinica  ћирилица
21/05/2022 |  09:58 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Sestre Kovačević njeguju lijepo ćirilično pisanje

Učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Vlasenici Sofija Kovačević osvojila je prvo mjesto na konkursu za najljepši ćirilični rukopis, koji je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Dervente, a rad njene sestre Nađe koja pohađa sedmi razred je pohvaljen.
Diplome i priznanja - Foto: SRNA
Diplome i priznanjaFoto: SRNA

Sofija je izjavila novinarima da je presrećna što je u jakoj konkurenciji u kojoj je ocjenjivan 51 rad njen bio najljepši, te zahvalila majci Lenki, profesoru srpskog jezika i književnosti, razrednom starješini Mišeli Milić i vjeroučitelju Dejanu Vukoviću kod koga pohađa časove kaligrafije.

Ona kaže da je kaligrafijom počela da se bavi prije dvije - tri godine i da su za lijepo pisanje potrebni obična suva olovka ili marker i ljubav prema našem jeziku i pismu.

Sofija je navela da, pored njegovanja lijepog ćiriličnog pisanja, trenira atletiku i da ima više od 30 medalja, dodajući da je nekada teško uklopiti školske i vannastavne aktivnost.

Ona je poručila vršnjacima da slijede svoje snove jer to je siguran put do uspjeha.

Rad Nađe Kovačević na konkursu za najljepši ćirilični rukopis u Derventi je pohvaljen, ali je imala najljepše ćirilično slovo na konkursu u Bavaništu u južnom Banatu, gdje je osvojila prvu nagradu, a sestra Sofija drugu.

- Bavim se kaligrafijom oko tri godine, od kada je počela onlajn nastava, jer smo mnogo vremena provodili kod kuće. Mnogo mi pomaže majka, ali volim da radim i sama. Nije teško - rekla je Nađa.

Ona je dodala da su prvi rad poslale u Zvornik odakle su stigle nagrade, što ih je nadahnulo da i dalje lijepo pišu, imaju mnogo nagrada, a neke radove poslale su u Beograd i Novi Sad odakle čekaju rezultate.

Kaže da joj je najdraža nagrada za lijepo pisanje stigla iz Gradiške i da je tim radom do sada najzadovoljnija.

Ona je istakla da srpski jezik treba čuvati i njegovati jer je poseban, bogat riječima, da ga ne treba miješati sa riječima drugih jezika.

Nađa je navela da je postigla zapažene rezultate na takmičenjima iz srpskog jezika, ali da obožava likovnu kulturu i biologiju, a da joj je velika ljubav atletika.

Lenka Kovačević kaže da je presrećna što njene kćerke osvajaju nagrade na takmičenjima.

Direktor vlaseničke osnovne škole Danka Milić Kezunović izjavila je da su sestre Kovačević najbolji ambasadori njihove škole, te dodala da u ovoj obrazovnoj ustanovi ima mnogo talentovane i vrijedne djece koja postižu zapažene rezultate na različitim takmičenjima.