latinica  ћирилица
21/05/2022 |  11:07 ⇒ 11:07 | Autor: SRNA

Runić: Manifestacija neće biti pod Titovom pećinom zbog opstrukcija

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da ove godine obilježavanje 78 godina od Desanta na Drvar po prvi put u istoriji neće biti organizovano u okviru Spomen-kompleksa "25. maj" pod Titovom pećinom zbog političkih opstrukcija.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

Runićeva je navela da će, umjesto toga, na platou kod porušenog Spomenika žrtvama fašističkog terora 1941-1945 dostojanstveno biti obilježen ovaj važan datum u istoriji i pokazano poštovanje prema onima koji su za slobodu dali živote.

Prema njenim riječima, novi direktor Centra za kulturu i sport Branko Јankelić stavio se u službu političkog direktora, pa tako nije dozvolio opštini Drvar, Drvarčanima i gostima da obilježavanje ovog istorijskog događaja, po kome je Drvar prepoznatljiv širom svijeta, bude organizovan pod Titovom pećinom zbog, kako je naveo, neisplaćenih plata radnicima.

- Opština Drvar sanirala je dugovanja prema Јavnoj ustanovi Centar za kulturu i sport koja je ta ustanova imala i prema radnicima, potražiocima i Poreskoj upravi. Time su stvoreni svi neophodni preduslovi da ova ustanova može poslovati pozitivno i sama obezbjeđivati prihode. Međutim, prihoda u ova tri-četiri mjeseca novog rukovodstva nigdje, ali povećanja rashoda, nenamjenskog trošenja sredstava i izvršenja prljavih naloga svuda - istakla je Runićeva.

Runićeva je upitala kako neisplaćene plate radnicima nisu bile prepreka kada se postavljao privatni šator za proslavu rođendana u Spomen-kompleksu, koji je zaštićeni kulturno-istorijski spomenik na nivou BiH, ili kada je u bioskopskoj sali Radničkog doma organizovan predreferendumski politički skup.

Ona je istakla da će Drvar, uprkos političkim opstrukcijama, obilježavati značajne datume i događaje.

U Drvaru se 25. maja obilježava 78 godina od neuspjelog Desanta na Drvar.