latinica  ћирилица
21/05/2022 |  11:29 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Međunarodni naučni skup "Nauka i stvarnost" okupio oko 100 učesnika

Međunarodni naučni skup "Nauka i stvarnost" danas je na Filozofskom fakultetu na Palama, u okviru obilježavanja Dana tog fakulteta, okupio oko 100 učesnika iz Evrope i svijeta.
Međunarodni naučni skup "Nauka i stvarnost" - Foto: SRNA
Međunarodni naučni skup "Nauka i stvarnost"Foto: SRNA

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je novinarima da naučni skup iz godine u godinu dobija na značaju i postaje prepoznatljiv u svjetskim okvirima.

On je podsjetio da se ovaj skup organizuje od 2006. godine i da od prije tri godine ima međunarodni karakter, jer ga osim Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje još pet univerziteta iz Kine, Rusije, Francuske, Slovenije i Rumunije kao suorganizatori.

Mastilović najavljuje da od naredne godine planiraju da uključe i još neke univerzitete u suorganizaciju.

On je naveo da su Dani fakulteta organizovani poslije dvije godine pauze, te da ova manifestacija obuhvata veliki broj događaja kako naučnih tako i kulturnih.

Prema njegovim riječima, Filozofski fakultet ima 17 studijskih programa iz različitih oblasti društvenih, humanističkih i prirodno-matematičkih nauka i da svaki od njih predlaže određenu temu za skup.

Šef katedre za modernu srpsku istoriju Univerziteta u Beogradu Suzana Rajić rekla je da je svaki naučni skup koji je posvećen istorijskim temama prilika da se učesnici osvrnu na prošle događaje, na kontaktne veze, u ovom kontekstu Srbije i BiH.

- Skup je izuzetno dobar povod da neke zaboravljene ili potisnute teme usljed aktuelnih zbivanja i političkih, kulturoloških sada vratimo u fokus i da javnosti pisanim radovima i usmenom rečju na najbolji mogući način ukažemo ne samo na dobre strane nego i na propuste, nešto iz prošlosti što nas može i te kako poučiti - istakla je Rajićeva, čiji rad nosi naziv "Ruski putopisi iz balkanskih zemalja na prelazu vekova 1898-1908".

Teme o kojima je bilo riječi i onlajn putem su "Francuski jezički kulturni prostor", "Filozofija i stvarnost postistine", "Vaspitanje, obrazovanje i nastava u svjetlu savremene obrazovne tehnologije", "Susreti kultura na Balkanu u svjetlu istorijskih izvora", "Sinologija-inovacije u nastavi jezika i književnosti".

Razgovarano je i o temama "Korpusni resursi u savremenoj lingvistici, nastava stranih jezika u digitalnom okruženju", "Srpska književnost u evropskom kontekstu-pisac i kritičar", "Slovenski jezici i književnost", "Knjiga i periodika u 19. i 20. vijeku-bibliotekarstvo i stvarnost", "Savremena istraživanja u psihologiji", "Politika, Mediji i stavrnost-društveni izazovi tokom pandemije" i "Geografija i stvarnost".

Naučni skup "Nauka i stvarnost" organizovan je u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta, koji je počeo 13. maja šahovskim turnirom, a biće završen u nedjelju, 29. maja, otvaranjem izložbe "Kako je rođena Republika Srpska".