latinica  ћирилица
21/05/2022 |  11:43 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Obilježen Dan romanijskih brigada (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje na Sokocu na kome su upisana imena 1.250 srpskih boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i služenjem pomena obilježen je Dan romanijskih brigada iz kojih je u minulom ratu poginulo više od 4.000 boraca.
Polaganje vijenaca na Centralnom spomen-obilježju na Sokocu - Foto: SRNA
Polaganje vijenaca na Centralnom spomen-obilježju na SokocuFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je novinarima da je prije 30 godina na području Sokoca formirana Druga romanijska motorizovana brigada te da se danas obilježava i dan formiranja Prve romanijske pješadijske brigade proistekle iz 216. brdske brigade.

On je naveo da se narod ovog kraja i mnogo prije 12. maja, kada je zvanično formirana Vojska Republike Srpske, organizovao u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

- Da nije bilo boraca sa Sarajevsko-romanijskog ratišta, ne bismo imali Republiku Srpsku ovakvu kakvu danas imamo -istakao je Lalić.

On je rekao da je obaveza zajednice da obilježava ove značajne datume, da se sjeća poginulih boraca i da, ukoliko je moguće, što više izađe u susret ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca, prvenstveno njihovoj djeci.

Prema njegovim riječima, kroz dvije romanijske brigade prošlo je oko 15.000 boraca, a više od 4.000 je dalo život za Republiku Srpsku.

On je izrazio žaljenje što je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma oko 120.000 sarajevskih Srba moralo da napusti područje koje su odbranili, dodajući da je iz tog egzodusa nastalo Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu - svetinja koju će čuvati i naredne generacije.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Mirko Trivić bio je ratni komandant Druge romanijske motorizovane brigade od 1994. godine, gdje je ostao do završetka borbenih dejstava, kada je ranjen u blizini tadašnjeg Centra veze Zlovrh.

Nakon liječenja je, kako kaže, radio u komandi Prvog korpusa Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

- Borci Druge romanijske motorizovane brigada mogu ponosno da pričaju o borbi i o zaslugama koje su dali za odbranu i očuvanje Republike Srpske. U ratu je to bilo borbom, u miru angažovanjem u svim mogućim akcijama i udruženjima - naveo je Trivić, dodajući da nikada nije bilo upitno koliko zasluga ova jedinica ima za stvaranje Srpske.

Prema njegovim riječima, Druga romanijska je držala front od oko 70 kilometara linije, učestvovala posljednjih godinu dana na mnogim ratištima, a iz njenih redova poginulo je 170 boraca.

Trivić je izrazio žaljenje što se, od učešća ove brigade u borbama kada su padale zapadno-krajiške opštine do sada, pet boraca vodi kao nestalo.

- Došao sam sa Kozare i bio komandant Romanijaca, uspostavio sam takav odnos da se sa ponosom sjećam iskustava i vođenja borbenih dejstava zajedno sa mojim borcima - naglasio je Trivić.

Nakon posjete Spomen-sobi, u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokoci služen je parastos poginulim i umrlim demobilisanim borcima romanijskih brigada.

Prva Romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Ordenom Nemanjića.