latinica  ћирилица
21/05/2022 |  11:58 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Vučić i Orban obišli štand Srpske na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.
Viktor Orban i Aleksandar Vučić na Sajmu - Foto: RTRS
Viktor Orban i Aleksandar Vučić na SajmuFoto: RTRS

Vučić i Orban posjetili su štand Republike Srpske na kojem svoje proizvode izlaže 11 kompanija.

Srpska nema samo prirodne ljepote, već i veliki poljoprivredni potencijal, a to će biti fokus razvoja u narednom periodu. Na sajmu su prisutne velike kompanije, ali i mali organski proizvođači.

Na zajedničkom štandu u sajamskoj hali broj jedan iz Republike Srpske predstavile su se kompanije Destilacija iz Teslića, Kaldera kompani i Agrodestil iz Laktaša, Sava Semberija i Grad iz Bijeljine, Heti i Ljubinje iz Ljubinja, Klekovača iz Drinića, Dionis Ljubniča - Vinarija Pajić iz Brčkog i Agros iz Rogatice.

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević rekao je da je Republika Srpska prošle godine izvezla u Srbiju robu u vrijednosti 608 miliona KM i ima više nego dovoljno prostora za povećanje izvoza, rekao je Srni 

Svečano otvoren 89. Međunarodni poljoprivredni sajam (Foto: SRNA)

Novosadski poljoprivedni sajam predstavlja najveći sajamski događaj u Srbiji i jedan od najveći u Evropi u ovoj oblasti, a trajaće do petka 27. maja.

Ovogodišnji partner Sajma je Mađarska, a učestvuju i poljoprivrednici iz Srbije, Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

- Mađarska može da računa na Srbiju, Srbija na Mađarsku. Mađarska ne pristaje na ekonomski neprihvatljive mjere koje se donose u Briselu, kada je riječ o povećanju cijena, ne donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atomskoj bombi - rekao je Orban.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Nenad Mihajlović)

- Prije nekoliko dana u Briselu uz Srbiju je bio ministar spoljnih poslova Mađarske, naravno po nalogu premijera Orbana. Nikada se nisu sklanjali već su pomagali Srbiji, i to građani Srbije ne smiju da zaborave - poručio je Vučić.