latinica  ћирилица
21/05/2022 |  12:34 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Beograd i Budimpešta će se uzajamno pomagati u teškim vremenima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio o uzajamnoj pomoći Srbije i Mađarske u teškim vremenima uslovljenim ukrajinskom krizom.
Viktor Orban i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Nenad Mihajlović) -
Viktor Orban i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Nenad Mihajlović)

Vučić je rekao da cijeli svijet čeka teška zima i da mu je Orban obećao da će Srbija moći da svoje energente čuva u Mađarskoj, što je od velikog značaja.

- Ako Mađarskoj nedostaje bilo šta, Srbija će biti tu, ako nama nešto nedostaje prvi poziv biće Budimpešta. Mi takav odnos gradimo samo sa zemljama Otvorenog Balkana - rekao je Vučić na ceremoniji otvaranja Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, kojoj je prisustovao sa Orbanom.

Vučić je naveo da postoji prostor da se međusobna saradnja unaprijedi.

- Za nas je važno da uvežemo i energetiku, poljoprivredu i da zajedniči prebrodimo sve izazove - rekao je Vučić i dodao da će "seljaci i poljoprivrednici u teškim vremenima sačuvati život u Srbiji i drugdje".

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu i da obje imaju važne prehrambene rezerve.

- Imaćemo tešku zimu. Težu nego što mislimo. Čini mi se da ste vi na dobrom putu kao i Mađarska. Ratni konflikt nas sve dovodi u tešku situaciju. Vama je teško što niste, a nama što smo jesmo član EU. Kako god da bude važno je da računamo jedni na druge - rekao je Orban.

Orban je rekao da, kao dijete sa sela, insistira da se poštuju i ne pregaze stari zakoni, a to je da svaka oranica i voćnjak budu obrađeni.

- Poljoprivrednici će biti heroji. Ako želimo da preduhitrimo migracije moramo da obezbijedimo hranu - rekao je Orban.

Mađarski premijer je poručio da Budimpšešta ne pristaje na odluke Brisela.

- Donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atomskoj bombi. Ne samo da nećemo moći da nahranimo naše ljude, nego ćemo imati gladne migrante na granicama - upozorio je Orban.