latinica  ћирилица
21/05/2022 |  13:30 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Dodik: "Aero-miting" važna manifestacija, nastavak pomoći Aero-klubu "Prijedor" (VIDEO)

"Aero-miting Prijedor 2022" okupio je učesnike iz zemalja regiona u standardnim prikazima letenja sportskih letjelica i jedrilica. Ova vazduhoplovna manifestacija organizovana je u okviru obilježavanja 80 godina od osnivanja prve partizanske avijacije i 70 godina postojanja Aero-kluba "Prijedor".
Dodik u Prijedoru - Foto: RTRS
Dodik u PrijedoruFoto: RTRS

Manifestaciju je otvorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je ocijenio da je "Aero-miting" važna manifestacija i da njen organizator Aero-klub "Prijedor" zaslužuje društvenu, lokalnu i javnu pažnju.

- Drago mi je što se ovdje održava ova tradicija. Identifikacija Prijedora bez Aero-kluba je nekako isprazna i zato je potrebno da ovoliko ljudi prati te aktivnosti. Nešto smo pomagali i trebalo bi i dalje - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Aero-klub "Prijedor" zaslužuje društvenu, lokalnu i javnu pažnju.

- U tom pogledu smo se dogovorili da u narednom peridu betoniramo pistu da bi to bilo daleko bolje i da poravimo neke avione koji ovdje leže već neko vrijeme, tako da će se aktivnost kluba podići na najviši mogući nivo - naveo je Dodik.

Na aero-mitingu učestvovalo je nekoliko akrobatskih aviona, izveden je standardni prikaz letenja sportskih letjelica i jedrilica, radio-kontrolisanih modela, vazdušnog balona i padobranski skokovi. Učesnici su stigli iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Iz Aero-kluba "Prijedor" poručuju da su jubileji jedinstveni jer su malobrojni klubovi sa toliko dugom tradicijom.

- Sve što sam rekao u prethodnim navratima se obistinilo i dokazalo se da smo na pravom putu, da smo pravi reprezent vazduhoplovstva Republike Srpske u amaterskom smislu, a težićemo i da budemo još bolji, još uspješniji i da predstavimo Republiku Srpsku u najboljem svjetlu - naglasio je predsjednik Upravnog odbora ovog kluba Vladimir Novaković.

Pokrovitelj manifestacije su Vlada Republike Srpske i grad Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor rekao je da je ponosan na dugu uspješnu sportsku tradiciju Aero-kluba, pohvalivši rukovodstvo kluba za koje je naglasio da ga čine kvalitetni, pošteni i, prije svega, profesionalni ljudi.

Vazduhoplovnim aktivnostima prethodilo je polaganje vijenaca na spomenik posvećen slijetanju Franje Kluza i Rudija Čajaveca na prvu slobodnu teritoriju 1942. godine.