latinica  ћирилица
21/05/2022 |  13:53 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Izetbegović: Pregovori o Izbornom zakonu poslije izbora

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Sarajevu da je zvaničnicima BiH ponuđena "mapa puta" koja predviđa da se o Izbornom zakonu BiH pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Izetbegović je rekao da EU i Mišel vraćaju fokus na evropski put BiH.

- Spreman je da radi na agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14 prioriteta i ići na nešto manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa - rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka na kojem je bio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je istakao da su evropski predstavnici napravili grešku što BiH nisu snažno podržali prema članstvu u EU, umjesto što su postavljali više zahtjeve.

Govoreći o Izbornom zakonu, Izetbegović je rekao da je predložena "mapa puta".

- Prvo ove teme koje su u ovom času neophodne BiH. Dakle, deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Savjeta EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel. Zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme - Izborni zakon, državna imovina - istakao je Izetbegović.