latinica  ћирилица
21/05/2022 |  16:47 ⇒ 21:19 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija se neće odreći ubijene djece na Petrovačkoj cesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom napada iz Zagreba koji su uslijedili nakon što je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo optužnice protiv četvorice penzionisanih oficira Hrvatske vojske za zločine u "Oluji", da se Srbija neće odreći ubijene djece na Petrovačkoj cesti, niti Јasenovca.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Јadranka Ilić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Јadranka Ilić)

Vučić je rekao da se to dešava zato što neki misle da su dovoljno moćni i da imaju instrument za ucjenu onih za koje misle da zavise od njih.

- Oni se terete za ubistvo, prije svega djece na Petrovačkoj cesti, brata i sestre Rajić od devet i 11 godina, kao i članova porodice Drča. Ubili su ih iz čista mira i šta hoćete? Da nam kažete da oprostimo ubistvo djece da biste nas pustili da uđemo u EU. Nisam znao da je to evropska vrijednost, ja sam mislio da je borba protiv zločinaca evropska vrijednost. Mi jesmo za evropske vrijednosti, a ne protiv njih - poručio je Vučić.

Komentarišući zahtjev Hrvatske akademije nauka i umjetnost da se Srbija zbog evropskog puta odrekne "mita o Јasenovcu", Vučić je za Televiziju Pink rekao da ga je kao civilizovanog čovjeka sramota da to i komentariše.

- Trebalo bi da je sramota sve te koji su te gluposti napisali. Svi ti koji danas podilaze fašizmu, nacizmu najgoreg oblika kakav je bio nacizam NDH mnogo više govore o sebi nego o nama - naglasio je Vučić.

On je poručio da se Srbi nikada neće odreći svojih predaka i borbe protiv fašizma.

- Da se odreknemo svoje borbe za slobodu, da se odreknemo nevinih ljudi da bismo dobili nekakav plus - to se neće u Srbiji dogoditi - rekao je Vučić, dodajući da će Beograd nastojati da gradi što bolje odnose sa Zagrebom.

Komentarišući izjavu bivšeg ambasadora SAD pri NATO Kurta Volkera da se nada da je Srbija iz invazije na Ukrajinu shvatila i izvela zaključak da je "Rusija opasan prijatelj", Vučić je naveo da ne vjeruje u priču o velikim prijateljstvima i neprijateljstvima već samo u vječnost interesa.

- Ali, da ne ulazim sad u to ko je opasniji kao prijatelj. Govorio je Henri Kisindžer nekada da postoji samo jedna stvar opasnija od toga - a to je biti neprijatelj Amerike. Saglasan sam sa njim da treba biti prijatelj Amerike, ali ne bih zato ulazio u rasprave oko Rusije. I oni su naši prijatelji i ne želim na takav način da se izjašnjavam - rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija isuviše mala da bi velike sile nazivala neprijateljima.

- Ovi veliki neka se međusobno razračunavaju, a mi mali ako možemo da se izvučemo i da sačuvamo ovo zemlje što imamo i naš Dunav i našu Moravu i našu Savu i našu Drinu, a oni neka rade svoj posao - poručio je Vučić.