latinica  ћирилица
21/05/2022 |  16:56 | Autor: banjaluka.net

Sabor SPC imenovao episkope u dvije eparhije

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve šestog dana redovnog majskog zasjedanja, izabrao je episkope u dvije upražnjene eparhije – Šabačkoj i Zapadnoevropskoj.
Patrijaršija SPC U Beogradu -
Patrijaršija SPC U Beogradu

Za episkopa Šabačkog imenovan je dosadašnji vikarni episkop toplički Јerotej (Petrović), dok će u Parizu stolovati dosadašnji vikarni episkop hvostanski Јustin (Јeremić), saznaje portal Banjaluka.net.

Ove dvije eparhije SPC ostale su upražnjene nakon upokojenja episkopa šabačkog Lavrentija i episkopa zapadnoevropskog Luke.

Episkopi Јustin i Јerotej od strane Sabora SPC prošle godine izabrani su za vikarne episkope patrijarha Porfirija.

Takođe, Sabor je izabrao i vikarne episkope.

Kako saznaje portal Banjaluka.net za vikarnog episkopa lipljanskog izabran je arhimandrit Dositej Hilandarac, otac Aleksej je izabran za vikara Pećkog, dok će novoizabrani vikarni episkop toplički biti otac Petar iz manstira Tumane, a novi vikari patrijarha srpskog Porfirija biće arhimandrit Dositej Hilandarac, te otac Petar iz manastira Tumane.

Najviše pažnje javnosti svakako privlači upražnjeno mjesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, gdje je stolovao sadašnji patrijarh Porfirije, koji je i nakon izbora za patrijarha nastavio da administrira u mitropoliji.

Ipak, Sabor danas nije izabrao nasljednika patrijarha Porfirija u ovoj važnoj i velikoj eparhiji, te je pitanje novog mitropolita ostavio za naredni sabor.