mtel
latinica  ћирилица
21/05/2022 |  17:18 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Srbi povratnici u FBiH suočeni s brojnim problemima (VIDEO)

Srbi povratnici u Unsko-sanski i Livanjski kanton suočeni su s brojnim problemima.
Srpska imovna u FBiH - Foto: RTRS
Srpska imovna u FBiHFoto: RTRS

Dotrajala infrastruktura, nedostatak posla i oduzimanje lične imovine samo su neki od njih, zaključeno je na sastanku povratnika iz Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, održanom u Prijedoru. Poručeno je da su povratnici oslonjeni jedino na pomoć Republike Srpske i Srbije.

Bježeći pred ratnom stihijom, Ilija Brdar s porodicom napustio je selo Lohovo kod Bihaća. Na vijekovno ognjište vratio se 2001. godine. On i supruga žive od poljoprivrede. Život u Lohovu, kaže, nije lagan. Od povratka, problemi se gomilaju iz dana u dan.

- Mi nemamo gradski prevoz. Problem je i snabdijevanje vodom. Pola sela ima vodu, pola nema, i tako od 2001. kako smo se vratili - kaže Brdar.

Na sastanku u Prijedoru razgovarano je o mogućnostima za rješavanje dugogodišnjih problema, što bi Srbima povratnicima omogućilo ostanak i opstanak na vijekovnim ognjištima.

- Razgovarali smo o tome kako riješiti probleme sigurnosti i bezbjednosti, spriječiti oduzimanje lične imovine, te kako doći do zaposlenja - naveo je Dragan Divjak, predsjednik Udruženja Srba iz opština Bosanske krajine u Federaciji BiH.

Kako je istaknuto, problem na koji se vežu svi ostali problemi Srba povratnika jeste problem njihovog političkog predstavljanja u kantonalnim institucijama.

- Povratnici u USK imaju svoje predstavnike samo u Bosanskom Petrovcu. Ovo je prvi put od rata da je nula Srba u Skupštini USK i tih nula Srba bira ministre, delegate u Klubu Srba u Federaciji BiH - istakao je Nemanja Davidović, predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac.

Povratnici u Unsko-sanksi i Livanjski kanton nisu u mogućnosti sami da se izbore s brojnim problemima s kojima su suočeni, poručeno je sa skupa.

- Povratnici moraju dobiti jednu sveopštu pomoć. Prvo pomoć u Republici Srpskoj, a zatim pomoć iz Srbije - smatra profesor Vladimir Lukić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević poručio je da svaki Srbin u Federaciji BiH živi na braniku otadžbine.

- Pitanje opstanka Srba u Federaciji je pitanje opstanka nas ovdje - jasan je Kovačević.

Kako je istaknuto, plan je da u julu i avgustu slični sastanci budu održani u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi.