latinica  ћирилица
21/05/2022 |  17:56 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Ratarima u Srpskoj isplaćeno skoro sedam miliona KM podsticaja (VIDEO)

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske isplatilo je skoro sedam miliona maraka za podršku proizvodnji pšenice.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

Od tog iznosa, 5.217.000 maraka ide za isplatu redovnih premija od 300 maraka po hektaru, a oko 1,7 milion iz Kompenzacionog fonda za dodatne podsticaje od 100 maraka po hektaru.

Zbog povećanih troškova proizvodnje, Vlada je povećala premiju, sa 300 na 400 maraka po hektaru, koja je isplaćena ranije u odnosu na prethodne godine.

Od oko sedam miliona maraka podsticaja, skoro polovina je uplaćena semberskim poljoprivrednicima koji su pšenicu zasijali na 17.275 hektara.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Bijeljini bio je zatrpan zahtjevima za podsticaj, jer su u odnosu na prethodne godine povećane površine zasijane sortnim sjemenom pšenice.

Podsticaji će djelimično amortizovati povećane troškove. Ratari koji su primijenili svu agrotehniku uzdaju se u dobru cijenu pšenice da bi im se uloženo isplatilo. Rod je za sada pod znakom pitanja zbog nedostatka padavina.

Prema izvještajima stručnih službi sa terena, pšenica, kao i ostale žitarice, u dobrom su stanju, uz očekivani prinos koji bi trebalo da bude na nivou petogodišnjeg prosječnog prinosa.