latinica  ћирилица
21/05/2022 |  18:35 ⇒ 18:39 | Autor: SRNA

Grlić Radman: Teško do izmjene Izbornog zakona BiH prije izbora

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da se "teško može" promijeniti Izborni zakon u BiH prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usaglasiti način popunjavanja Doma naroda Federacije BiH.
Gordan Grlić Radman (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Gordan Grlić Radman (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Grlić Radman je rekao da "nije normalno" da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je BiH potreban "demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH" pošto su Hrvati "žrtve" postojećeg Izbornog zakona.

Nakon sastanka lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Grlić Radman je rekao da je prvi put u istoriji BiH u fokusu EU.

- Niko se nije bavio BiH, niko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sistema BiH. Niko nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama - rekao je Grlić Radman novinarima u centrali HDZ-a.

On smatra da se posjeta Mišela BiH može nazvati "istorijskim činom" jer je predsjednik Evropskog savjeta pokazao spremnost, zainteresovanost da se razgovara o BiH, koja u "EU i NATO ne može ući disfunkcionalna" i da će na njenom putu biti ključna reforma Izbornog zakona.

Grlić Radman je rekao da Srbija mora da slijedi zajedničku spoljnu politiku EU i uvede sankcije Rusiji, dodajući da "među nekim članicama Unije vlada raspoloženje da se suspenduju pregovori sa Srbijom".

- To bi bilo loše za stabilnost zapadnog Balkana - ocijenio je Grlić Radman.