latinica  ћирилица
21/05/2022 |  20:31 ⇒ 22/05/2022 | 09:19 | Autor: SRNA

Vidović: Veću pažnju usmjeriti na pomoć izvoznicima

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je večeras da se u narednom periodu veća pažnja mora usmjeriti na pomoć izvoznicima koji se susreću sa problemima u nabavci sirovina i energenata neophodnih za njihovo poslovanje.
Zora Vidović - Foto: Sensservis
Zora VidovićFoto: Sensservis

Vidovićeva je navela da je Srpska u prošloj godini imala rekordan izvoz i da je pokrivenost uvoza izvozom u jednom momentu iznosila 92 odsto.

Govoreći o rebalansu budžeta, Vidovićeva je ponovila da je rađen zbog inflatornih kretanja i da je njime utvrđen novi okvir od 4,382 milijardi KM ili za 358 miliona KM više.

- Ta sredstva su usmjerena prema stanovništu i privredi. Donijeli smo odluku o povećanju plata u javnom sektoru za 10 odsto, za šta će biti izdvojeno 55,7 miliona KM, i penzije za 10 odsto, što iznosi 90 miliona KM - rekla je Vidovićeva za ATV.

Ona je navela da su povećana sva boračka davanja za 10 odsto i to je 17,3 miliona KM i socijalnu zaštitu za 10 odsto, što je povećanje u budžetu 4,5 miliona KM.

Vidovićeva je naglasila da sredstva koja idu stanovništvu iznose ukupno 167,3 miliona KM.

Ona je dodala da su investicije povećane za 90 miliona KM, te da je planirana stavka od 50 miliona KM koja bi trebala služiti za jednokratna davanja ugroženim kategorijama kao što su socijalni slučajevi, borci, penzioneri, omladina.

Prema njenim riječima, toga će biti još do kraja godine zbog projekcija da će inflacija i dalje rasti.

- Povećali smo i subvencije privredi. Ono što je planirano budžetom za ovu godinu mi povećavamo rebalansom za još 40 miliona KM. Samo 23 miliona KM je povećanje subvencija poreza i doprinosa u svrhu povećanja plata - rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da će svakom privrednom subjektu koji poveća plate svojim radnicima biti vraćen dio za koje je povećana plata.

Vidovićeva je rekla da je Vlada Srpske donijela odluku o povećanju minimalne plate, jer se u vezi sa tim nisu usaglasili socijalni partneri - sindikat i poslodavci, pa će minimalac od 1. juna iznositi 650 KM.

- Posljednji podatak iz Poreske uprave govori da oko 100.000 lica prima nešto više od minimalca, a to je negdje oko 600 KM ili nešto ispod toga. Povećali smo minimalnu platu za 10 odsto i mislim da je to realna cifra - navela je Vidovićeva.

Ona ističe da nije realno da taj iznos bude veći, jer i poslodavci imaju velikih problema sa povećanjem cijena sirovina i energenata, dodaju da će to realna minimalna plata u ovom momentu koja i veća u odnosu na neke od zemalja u okruženju.

Vidovićeva je dodala da su subvencije poljoprivredi nalaze u okviru predloženih 40 miliona KM, te da je su davane i mimo onog što je planirano.

- Sada su u problemu mljekari kojima se duguju tri mjesečne rate iz ranijih godina. Nastojaćemo da u narednom periodu taj zaostatak isplatimo. Što se tiče ostalih pomoći, vidjećemo da Vlada Srpske subvencira korekciju cijene - navela je Vidovićeva.

Ona je istakla da je sve to odgovor na inflaciju i da su prihodi koji se vraćaju stanovništvu i privredi na ovaj način - inflatorni.

Vidovićeva je rekla da se u narednom periodu teško može očekivati smanjenje inflacije i da Srpska ne može na to da djeluje, jer je to globalan proces koji zavisi od globalnih dešavanja.