latinica  ћирилица
22/05/2022 |  11:27 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Han Pijesak: Festival okupio oko 150 mladih folkloraša

Na Han Pijesku je održan prvi Festival folklora uz učešće 150 članova iz četiri kulturno-umjetnička društva iz Srbije i Republike Srpske.
Han Pijesak - Festival folklora - Foto: SRNA
Han Pijesak - Festival folkloraFoto: SRNA

Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić, otvarajući ovu manifestaciju, rekao je da je lijepo znati da su mladi ljudi svjesni značaja tradicije i što svojim aktivnostima nesebično rade na njenom očuvanju.

- Ovaj događaj je dobar primjer kako zajednički vrijednim radom nastaju velika djela na ponos svih nas - rekao je Đurić.

On je izrazio zadovoljstvo što je Međunarodno udruženje "Čuvari tradicije - Đeram", kao organizator, okupilo oko 150 mladih folkloraša u nadi da će ih ubuduće biti još više.

Umjetnički rukovodilac KUD-a "Sveti Pantelejmon" iz Han Pijeska Nemanja Bakmaz rekao je Srni da je ovo društvo prvi put domaćin festilavala folklora zahvaljujući Međunarodnom udruženju "Čuvari tradicije - Đeram" kojima su se pridružili prije nekoliko godina.

Predsjednik Međunarodnog udruženja "Čuvari tradicije - Đeram" Marija Krunić rekla je Srni da ovo udruženje okuplja 34 srpska društva i udruženja na području Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

Nakon jučerašnjeg defilea kroz Han Pijesak, kulturno-umjetnička društva "Čigra" iz Ljukova kod Inđije, "Krnjin" iz Grabovice kod Doboja, "Žarkovac" iz istoimenog mjesta kod Rume, te domaćin "Sveti Pantelejmon" na platou kod škole, pred brojnom publikom, predstavili su se koreografijama iz svojih krajeva.