latinica  ћирилица
22/05/2022 |  11:45 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Anđelković: Zapadni centri prihvataju gaženje ljudskih i političkih prava

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je neshvatljivo da se izmjene Izbornog zakona BiH donose nakon jesenjih izbora i da bi bilo logično da su donesene prije izbora, jer je evidentno da je postojeći zakon generator brojnih konflikata u BiH.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

On je naveo da sadašnji Izborni zakon BiH stvara probleme, omogućava marginalizaciju hrvatskog naroda u BiH, odnosno svođenje tog naroda na manjinu iako je po suštini konstitutivan.

- Trebalo bi prije izbora ovo pitanje rješavati, ali je evidentno da su zapadni centri moći koji toliko pričaju o demokratiji spremni da prihvate gaženje ljudskih, političkih i svih drugih prava onih koji im u datom trenutku nisu podobni - rekao je Anđelković Srni povodom prijedloga Evropskog savjeta da se o Izbornom zakonu BiH pregovara nakon izbora.

Govoreći o eventualnim reagovanjima zvaničnog Zagreba na ovaj prijedlog, Anđelković je naveo da je Hrvatska dubinski podijeljeno društvo.

- Mislim da Hrvati shvataju koliko je to velika opasnost za njihov narod u BiH, ali sa druge strane, političari u Hrvatskoj kao i u Srbiji veoma često gledaju pre svega kako da se dodvore Briselu, a ne da zaštite sopstvene nacionalne interese, tako da jedni pričaju o potrebi da se nešto uradi, a drugi to sabotiraju kako bi se dodvorili Briselu - smatra Anđelković.

On je dodao da je tema Izbornog zakona BiH često predmet dnevnopolitičkih potreba kod hrvatskih zvaničnika koji su, kako je naglasio, mogli i u prošlosti mnogo više da se bore za prava Hrvata u BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Sarajevu da je zvaničnicima BiH ponuđena "mapa puta" koja predviđa da se o Izbornom zakonu BiH pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.