latinica  ћирилица
22/05/2022 |  14:59 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

Vulin poručio američkom ambasadoru: Ne tražite na silu da se Srbi opredijele

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je ambasadoru SAD u Beogradu Kristoferu Hilu da ne traži na silu da se Srbi opredijele, jer može biti povrijeđen srpskim izborom.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Vulin je naveo da je Srbija od 2000. do 2012. godine bila zemlja po mjeri Hila - okrenuta samo Zapadu, pred vratima NATO pakta, bez inicijative za rješavanje pitanja Kosova i Metohije, bez želje i volje da brani Republiku Srpsku, sa ostacima vojske i rasprodatom privredom, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

- Za vjernost onima koji su nas bombardovali, Srbija je nagrađena proglašavanjem nezavisnosti takozvanog Kosova, masovnim izručenjima Haškom tribunalu, umanjenjem nadležnosti Republici Srpskoj, pljačkaškom privatizacijom, nezaposlenošću, bijedom i socijalnom nepravdom - istakao je Vulin, reagujući na Hilove navode da u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put - Zapad i EU.

On je naglasio da od kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poveo zemlju ne zapadnim, već srpskim putem, Srbija ponovo država, a ne teritorija, dok je Vučić državnik, a ne, kako kaže, od okupatora postavljeni upravnik logora.

- Arogancija ambasadora SAD nas podsjeća da je Hil bio izvršilac politike sankcija, silovanja i bombardovanja i Republike Srpske i Srbije. I on u tome ne vidi problem ni krivicu - rekao je Vulin.

On je poručio da će Srbija će ići svojim putem, a ambasador neka upravlja onima koji mu to dopuštaju jer Srbija je slobodna i uspješna zemlja i ne treba da se opredjeljuje ni za koga, osim za sebe.

- A ako je kriterijum za opredjeljenje Srbije ko nas je ubijao, a ko nije, ko je priznao takozvano Kosovo, a ko nije, bojim se da gospodin Hil ne bi imao šta da kaže u svoju odbranu. Ne tražite na silu da se Srbi opredijele, možete biti povrijeđeni našim izborom - naveo je Vulin.