latinica  ћирилица
22/05/2022 |  16:14 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Sjećanje na hrabre i odvažne borce Druge ozrenske brigade (VIDEO)

Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća za poginule i nestale u Petrovu kod manastira Ozren obilježeno je 30 godina od formiranja Druge ozrenske brigade.
Dan Druge ozrenske lake pješadijske brigade - Foto: SRNA
Dan Druge ozrenske lake pješadijske brigadeFoto: SRNA

Zahvaljujući odvažnim i hrabrim borcima, stanovništvo od Petrova do Vozuće nije doživjelo tragičnu sudbinu. Za slobodu je poginuo 421 borac, a više od 600 ih je ranjeno. Nije bilo lako, ali znali su da moraju sačuvati ognjišta zbog svojih potomaka.

Pukovnik Mladen Dostanić, posljednji komandant ove brigade, podsjetio je da su tokom 1992. godine bile formirane samo Prva i Druga ozrenska laka pješadijska brigada koje su branile rejon od Gostovića, Ljeskovice, Bistrice, Vozuće, Lozne, pa sve do Petrova, a 1993. godine su formirane Treća i Četvrta ozrenska brigada.

Napadi su bili snažni, a ofanzive gotovo da nisu prekidale. Sa istoka je napadao tuzlanski, sa zapada zenički korpus takozvane Armije BiH, pa je Druga ozrenska brigada stalno bila je okružena sa 12 bataljona neprijateljskih snaga.

Ovom brigadom najduže je komandovao Milutin Mišić i to tri godine. Mišić kaže da, iako je bilo teško, borci nikada nisu odustajali od namjere na zaštite srpski narod.

- Nikada ova jedinica nije bila organizovano odmarana kao jedinica. Srbi sa ovog prostora nisu imali nikakvih drugih pretenzija osim da očuvaju svoja sela - ističe Mišić.

Јedan od komandanata Golub Panić, koji je rođen u Vozući, rekao da je da je danas osjećaj predivan zbog velikog odziva nekadašnjih saboraca i poslije 30 godina, a ujedno tužan jer je 400 boraca poginulo tokom borbi za odbranu svojih ognjišta i odbranu Republike Srpske.

Pripadnici Druge ozrenske brigade za slobodu Srpske borili su se i na drugim ratištima.

Povezane vijesti:

Obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije

U Priboju obilježeno 30 godina od osnivanja Druge majevičke brigade