latinica  ћирилица
22/05/2022 |  18:41 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

Liturgiji u Hramu Svetog Save prisustvovale novoizabrane vladike

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodio je na praznik Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save na Vračaru, uz sasluženje novoizabranih vladika šabačkog Јeroteja i zapadnoevropskog Јustina, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.
Liturgija u Hramu Svetog Save (Foto: spc.rs) -
Liturgija u Hramu Svetog Save (Foto: spc.rs)

Sasluživali su i episkopi kruševački David, dalmatinski Nikodim, valjevski Isihije, marčanski Sava, te humski Јovan i visokoprepodobni arhimandrit Nektarije, izabrani episkop jegarski.

Patrijarh srpski Porfirije u besjedi je poručio da Gospod ne pravi razliku između nečistih i tzv. čistih koji su samouvjereni u svoju čistotu, pravednost i ljepotu nego dolazi zbog svih i nadilazi razlike i razdvojenost.

- Gospod dolazi da spase sve, dolazi da sve prizove u Crkvu, jer čitav svet je stvoren da bude Crkva - rekao je patrijarh Porfirije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve juče je, posljednjeg dana redovnog majskog zasjedanja, za episkopa šabačkog imenovao dosadašnjeg vikarnog episkopa topličkog Јerotija /Petrovića/, dok će u Parizu stolovati dosadašnji vikarni episkop hvostanski Јustin /Јeremić/, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Sabor je za vikarnog episkopa lipljanskog izabrao arhimandrita Dositeja Hilandarca, otac Aleksej je izabran za vikara Pećkog, dok će novoizabrani vikarni episkop toplički biti otac Petar iz manastira Tumane.

Patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu, pošto je pitanje novog zagrebačko-ljubljanskog mitropolita ostavljeno za naredni sabor SPC, a sekretar Sinoda Nektarije je novi vikarni episkop.