latinica  ћирилица
22/05/2022 |  20:31 ⇒ 23/05/2022 | 10:48 | Autor: RTRS

U pripremi prehrambeni paketi za socijalno ugrožene kategorije

Republika Srpska mogla bi, po uzoru na Srbiju, ograničiti cijene hljeba, odnosno uvesti takozvani narodni hljeb. Istovremeno, pripremaju se i robni paketi za socijalno ugrožene kategorije, najavio je premijer Srpske Radovan Višković u emisiji Otvoreno rečeno Radija Repblike Srpske.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao da Vlada zajedno sa pekarima traži rješenje za uvođenje mjere ograničenja cijene hljeba, dodajući da se traga za modelom koji bi zadovoljio socijalne potrebe.

- Tragamo za najboljim modelom. Model koji ima Srbija nije se u praksi do kraja pokazao kao dobar. Srbija ima vrstu hljeba koji se naziva "Sava", ali interesovanje za tu vrstu hljeba nije na nekom značajnom nivou. Mi možemo ići u takvu vrstu mjere da vidimo na koji način to riješiti - rekao je on.

Građani podržavaju ideju u vezi s organičavanjem cijene hljeba, ali smatraju da treba odabrati model koji će onemogućiti bilo kakve zloupotrebe.

Višković je najavio da će u narednim danima oko hiljadu tona brašna, posredstvom Crvnog krsta, biti upućeno u lokalne zajednice, kako bi se pomoglo najugroženijim kategorijama stanovništva.

Osim brašna, u prehrambenom paketu će, između ostalog, biti ulje i konzervirana hrana.

- Mi smo dali nalog mlinarima da određenu količinu pšenice pretvore u brašno. Da bi onemogućili bilo kakve zloupotrebe, spekulacije i slično, biće posebno pakovanje označeno amblemom Republike Srpske i Crvenog krsta, kako se takva vrsta brašna ne bi mogla naći u prodaji - pojasnio je premijer.

Viškovć je naveo da Republika Srpska u silosima ima više od osam hiljada tona pšenice, a od poljoprivrednih proizvođača će nakon ovogodišnje žetve biti otkupljena veća količina ove žitarice.