latinica  ћирилица
23/05/2022 |  09:17 | Autor: SRNA

Gujonu nagrada za promociju i zaštitu ćirilice

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Ćirilična darovnica" je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije Arno Gujon, a priznanje za zaštitu i promociju ćirilice biće mu dodijeljeno na manifestaciji "Ćirilična baština" u Bajinoj Bašti.
Arno Gujon - Foto: SRNA
Arno GujonFoto: SRNA

U obrazloženju se navodi da je Gujon nagrađen zbog otvaranja škola na srpskom jeziku u inostranstvu, pomoći školama na Kosovu i Metohiji, učešću u "Karavanu kulture govora", ali i zbog toga što koristi ćirilicu u objavama na društvenim mrežama, prepoznajući koliko je ovo pismo značajno za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Humanista, osnivač i direktor francuske nevladine organizacije "Solidarnost za Kosovo" nagradu je dobio na osnovu jednoglasne odluke Organizacionog odbora "Ćirilične baštine".

Nagrada će mu biti uručena završnog dana četvorodnevne manifestacije u utorak, 24. maja, na Dan slovenske pismenosti, piše "Politika".

Manifestacija "Ćirilična baština“, koja se četvrti put održava u Bajinoj Bašti, počela je u petak, 21. maja, otvaranjem "Parka ćirilice", jedinstvenog u Srbiji i u okruženju.

Iniicijator "Ćirilične baštine" Siniša Spasojević najavio je da će uz "Park ćirilice" u Bajinoj Bašti uskoro biti otvoren i muzej ćirilice.