latinica  ћирилица
23/05/2022 |  10:26 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

"Svi klubovi moraju ukloniti ekstreme iz svojih redova"

Sindikat hrvatske policije poručio je da svi fudbalski klubovi moraju da uklone ekstreme iz svojih redova, jer smatraju da fudbal mora biti plemeniti sport.
Policija, ilustracija - Foto: RTRS
Policija, ilustracijaFoto: RTRS

Šef Sindikata hrvatske policije Dubravko Јagić rekao je da je masovni sukob navijača Hajduka sa policijom najveći do sada i da je upotreba vatrenog oružja bila opravdana budući da su za to bili ispunjeni svi zakonski uslovi.

- Policajci su morali odbraniti svoj život. Ovo je najveći sukob s navijačima do sada - rekao je Јagić za HTV.

On je apelovao da se ovako nešto više nikada ne ponovi zbog šačice huligana koja ruši ugled klubova i uopšte sporta.

- Osobama sa nasilnim ponašanjem nije mjesto na ovakvim događanjima. One ugrožavaju sebe i druge i nanose štetu klubovima. Fudbal da, navijači da, ovakvo ponašanje - nikako - rekao je Јagić.

Zamjenik direktora policije Hrvatskog Damir Barić rekao je da je u sukobima hrvatske policije i navijača splitskog Hajduka povrijeđeno 20 policajaca i 15 navijača od kojih četvorica od vatrenog oružja.

Masovni sukob dogodio se u subotu uveče na odmaralištu Desinec na dionici auto-puta između Zagreba i Karlovca tokom organizovane policijske pratnje oko 1.600 navijača Hajduka u autobusima, kombi vozilima i automobilima sa utakmice u Zagrebu.

Navijači su samoinicijativno stali na odmaralištu i blokirali sve trake auto-puta, a potom je nekoliko stotina njih napalo policijske službenike i oglušilo se na njihova upozorenja i naredbe, saopšteno je ranije iz hrvatske policije.

Načelnik zagrebačke Policijske uprave Marko Rašić rekao je da su privedena 43 navijača.

Hrvatski mediji navode da je uzrok sukoba to što navijačima splitskog kluba nije dozvoljeno da na "Maksimir" na utakmicu sa Dinamom unesu transparente zbog čega su odlučili da ne uđu na stadion