latinica  ћирилица
23/05/2022 |  11:14 | Autor: SRNA

Drljača: Јoš se čeka strategija pravne zaštite interesa BiH

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da se još čeka strategija pravne zaštite interesa BiH u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, dok Hrvatska sprovodi aktivnosti da bi osigurala dokumente za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

Drljača je rekao je Srni da ima kontakte sa članovima Pravnog tima i da je urađena većina posla u vezi sa strategijom pravne zaštite.

- Nema četvrtog dijela gdje treba da bude definisano koji su to potezi koje BiH treba da uradi u što kraćem roku. Insistiramo da napokon dobijemo taj dokument - istakao je Drljača.

Ekspertski tim, naglasio je Drljača, u posljednje vrijeme usporava sve ono što je na početku dobro urađeno.

- Znamo da su odobrena sredstva, tri miliona KM, ali nema pomaka. Zašto se ne raspisuju javni pozivi za istraživanja kako bi i mi mogli imati relevantne podatke koji se tiču bezbjednosti izgradnje takvog objekta? - upitao je Drljača.

Hrvatska namjerava da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH gdje je planirana i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.