latinica  ћирилица
23/05/2022 |  11:40 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Davos - Kriza ne smije dovesti do dalje zavisnosti od fosilnih goriva

Kriza sa energetskom sigurnosti ne smije dovesti do dublje zavisnosti od fosilnih goriva, izjavio je danas direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu poslije dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa korona.
Davos (foto: EPA-EFE / GIAN EHRENZELLER) -
Davos (foto: EPA-EFE / GIAN EHRENZELLER)

Birol je istakao da pravovremene investicije, posebno u obnovljivu i nuklearnu energiju, znače da svijet ne treba da bira između nestašice energenata i ubrzane klimatske promjene zbog emisija fosilnih goriva.

- Fosilna goriva su nam potrebna na kratkoročnom nivou, ali ne treba budućnost vezati uz trenutnu situaciju i kao izgovor za određene investicije - naglasio je Birol.

IEA je prošle godine upozorila investitore da ne finansiraju nove projekte sa naftom, gasom i ugljem, ukoliko žele da svijet dostigne nulti nivoe emisija štetnih gasova do sredine vijeka.

Birol je napomenuo da kratkoročna potražnja znači da svijet ne može odmah da odustane od tradicionalnih energenata i izrazio nadu da će zemlje sa proizvodnim kapacitetima izvoziti više energije i time dati "pozitivan doprinos".