latinica  ћирилица
23/05/2022 |  12:17 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

U Sarajevu hitna sjednica Doma naroda o novcu za izbore

U Sarajevu je u toku hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev bošnjačkih delegata da bi se obezbijedila novčana sredstva za Opšte izbore u BiH 2. oktobra.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

U zahtjevu se podsjeća da je Izbornim zakonom BiH propisano da sredstva za provođenje izbora treba da budu obezbijeđena budžetom BiH u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, odnosno najkasnije 19. maja.

Prijedlogom zaključka, koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice, predviđa se da Dom naroda naloži Savjetu ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije BiH za održavanje ovogodišnjih opštih izbora.

Delegat Kluba Srba Dušanka Majkić, kaže da Dom naroda nema nadležnost da naloži Savjetu ministara da izdvoji ova sredstva, te da ovu sjednicu nije ni trebalo sazivati.

Rekla je da je ključno donijeti budžet institucija BiH i da je to jedini redovni postupak, istovremeno naglašavajući da CIK traži 12,5 miliona maraka, ali da se ne zna struktura troškova.