latinica  ћирилица
23/05/2022 |  12:51 ⇒ 15:29 | Autor: TANЈUG

Vučić se sastao s ambasadorom SAD Hilom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na sastanku s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, napore Srbije usmjerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.
Vučić i Hil (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić i Hil (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Vučić je s Hilom razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsjednika.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsjednik Srbije je istakao napore usmjerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se Srbija svojom dosljednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.

Vučić je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav Sjedinjenih Država da Evropska unija treba da se širi.

- Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju - naglasio je ambasador Hil i dodao da će SAD uvijek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmjeriti na dijalog pod okriljem Evropske unije, budući da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će donijeti konkretne rezultate.

Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsjednik SAD DŽozef Bajden uputio predsjedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku njegove zemlje naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.