latinica  ћирилица
23/05/2022 |  13:33 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Predavanja za osnovce u kampanji "Oružje ne štiti, oružje ubija"

U nastavku kampanje "Oružje ne štiti, oružje ubija" pripadnici Policijske uprave Prijedor danas su u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Prijedoru održali predavanje o opasnosti nestručne upotrebe vatrenog oružja i odbacivanja minsko-eksplozivnih sredstava na javnim mjestima.
Oružje ne štiti, oružje ubija! (foto: PU Prijedor) -
Oružje ne štiti, oružje ubija! (foto: PU Prijedor)

U okviru video-prezentacije učenicima su predočene posljedice koje mogu nastati nestručnom upotrebom vatrenog oružja ili aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava, a upoznati su i o osnovnim vrstama vatrenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, da bi ih mogli prepoznati kao opasne i o tome obavijestiti policiju ili odgovornu osobu.

Kampanju "Oružje ne štiti, oružje ubija" sprovodi MUP Republike Srpske uz podršku UNDP-a s ciljem podizanja svijesti kod građana o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja vatrenim oružjem ili aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava odbačenih na javnim mjestima.

U prva četiri mjeseca ove godine Policijska uprava Prijedor evidentirala je osam krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava i sedam prekršaja po Zakonu o oružju i municiji.

Policijska uprava Prijedor apeluje da građani legalno posjedovano vatreno oružje obezbijede i čuvaju na propisan način, a nelegalno dobrovoljno predaju nadležnoj policijskoj stanici ili pozovu besplatan broj 122.