latinica  ћирилица
23/05/2022 |  14:28 ⇒ 14:58 | Autor: SRNA

Majkić: Nije jasno zašto je zakazana sjednica Doma naroda

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić /SNSD/ rekla je da joj nije jasno zašto je zakazana današnja hitna sjednica ovog doma u Sarajevu budući da Predstavnički dom nije prihvatio zahtjev bošnjačkih poslanika da se održi ovakva sjednica o pitanju finansiranja opštih izbora.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Majkićeva je istakla da SNSD nema ništa protiv održavanja opštih izbora, tim prije jer očekuje najbolji izborni rezultat do sada, a podsjetila je i da je Republika Srpska spremna da finansijski podrži opšte izbore, što očekuje i od Federacije BiH.

Ona smatra da nikoga u BiH, ali ni u međunarodnoj zajednici ne interesuje zašto institucije BiH dvije godine nemaju budžet, ali i da je jasno kome odgovara status kvo u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Majkićevu interesuje i struktura 12,5 miliona KM, koje je CIK, kao nelegitimna institucija za SNSD, zatražila ranije na ime troškova održavanja opštih izbora.

- Mi u SNSD-u ne vjerujemo takvom CIK-u. Evidentno je da je jedini zakonit put planiranje svih troškova putem budžeta institucija BiH - konstatovala je Majkićeva.

Delegat Mladen Bosić /SDS/ rekao je da ukoliko nema izbora, onda nema ni institucija, ni države, što je mnogo ozbiljnija priča od finansiranja opštih izbora.

On je ocijenio da su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona osnovni problem u zastoju, a smatra i da u BiH nema ni demokratije, ni pravne države, što je danas sasvim vidljivo.

Bosić je naveo da je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda trebalo da da uvodnu riječ na ovoj sjednici, kako bi delegati potom bili u prilici da sa njim prodiskutuju sve aspekte problema u vezi sa finansiranjem opštih izbora.

- I ja sam mislio da je ova sjednica besmislena, ali sada, nakon ovih diskusija i niza otvorenih pitanja, vidim da je i te kakao bila potrebna - rekao je Bosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić /SNSD/ založio se za traženje rješenja, a ne traženje krivaca, uvjeren da će opšti izbori u BiH biti održani 2. oktobra i da će na vrijeme biti obezbijeđene finansije, ukoliko bude političke volje.

Prema njegovim riječima, neopravdano je i nekorektno od Bevande tražiti da donese nezakonitu odluku, navodeći da je nepovjerenje zajednički imenitelj u BiH.

Špirić je pozdravio spremnost entiteta u BiH da oni finansiraju naredne izbore, pa da im se uložena, odnosno pozajmljena sredstva vrate kada budžet institucija BiH konačno bude usvojen.

Špirić je dodao da nije HDZ blokirao odluku o finansiranju izbora, nego sjednica Savjeta ministara nije održana jer nije bio usvojen dnevni red sjednice.

Delegat Amir Fazlić /SDA/, u uvodnoj diskusiji, podsjetio je zbog čega je zakazana hitna sjednica, te napomenuo da je svih pet delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda 16. maja potpisalo i dostavilo Kolegijumu zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila obezbijeđena novčana sredstava za opšte izbore.

Prema njegovim riječima, prikupljeni prihodi u prvom kvartalu više su nego dovoljni da se omogući nesmetano finansiranje opštih izbora, zbog čega je ministru finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslavu Bevandi uputio oštre kritike zbog neadekvatnog reagovanja.

- Predlažemo zaključak prema kojem se Bevandi nalaže da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava CIK-u u iznosu od 12,5 miliona KM, a da ovu odluku Savjet ministara donese u roku od 48 časova - naveo je Fazlić.

Prijedlogom zaključka koji je u okviru zahtjeva za održavanje hitne sjednice predviđa se da Dom naroda naloži Savjetu ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije /CIK/ BiH za održavanje ovogodišnjih opštih izbora.

Delegat Denis Bećirović /SDP/ smatra da je osnovni problem BiH izostanak budžeta institucija BiH i za prošlu i za ovu godinu, a zabrinut je kaže i zbog moguće suspenzije održavanja opštih izbora u BiH i, kako je naveo, narušavanja osnovnih ljudskih prava građana.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović /SDA/ podsjetio je na obavezu parlamenta BiH za usvajanje budžeta, kao i odgovornost institucija BiH za obezbjeđivanje uslova za finansiranje izbornih ciklusa, napomenuvši da je uskraćivanje biračkog prava građanima krivično djelo u BiH.

On je rekao da Bošnjaci u BiH nisu krivi za krizu izbornog procesa u BiH, pri čemu je kritiku uputio političkim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda u BiH, jer njihovo ponašanje smatra nezakonitim i neustavnim.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović /HDZ/ je, reagujući na Izetbegovićevu diskusiju, odbacio "pamflet" lidera SDA i njegove optužbe na račun HDZ-a za opstrukcije u BiH, ističući da je zapravo SDA politička stranka koja opstruiše ključne političke procese u BiH.

On je ponovio stav HDZ-a da CIK BiH nije ni legalna, ni legitimna institucija BiH, te da je nedopustivo da neko politički upravlja trećim stubom vlasti u BiH.

Prema njegovim riječima, krajnje je nekorektno i opasno, iz raznoraznih razloga, napadati ministra Bevandu, "osvjedočenog profesionalca i ekonomskog eksperta koji voli BiH".

Delegat Lidija Bradara /HDZ/ podržala je Bevande u vezi sa donošenjem odluke o finansiranju opštih izbora u BiH, ocijenivši da bi Savjet ministara trebalo da hitno u proceduru uputi prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu, jer je to potreba svih institucija u BiH, ne samo CIK-a.

Delegat Zlatko Miletić /DF/ rekao je da je održavanje izbora u BiH obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je uputio kritike na račun dosadašnjeg rada aktuelnog saziva Savjeta ministara.