latinica  ћирилица
23/05/2022 |  14:44 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Budimpešta ostaje pri svom stavu

Mađarska je danas ostala pri svom zahtjevu za energetske investicije prije nego što se saglasi sa uvođenjem naftnog embarga Rusiji.
Budimpešta (foto: EPA-EFE / MARTON MONUS HUNGARY OUT) -
Budimpešta (foto: EPA-EFE / MARTON MONUS HUNGARY OUT)

Evropska komisija predložila je početkom mjeseca novi paket sankcija protiv Rusije, ali mjere još nisu usvojene jer je Mađarska među najjačim kritičarima ovog plana.

- Potrebno je prvo pronaći rješenje, a potom uvoditi sankcije - rekla je ministar pravosuđa Јudit Varga neposredno pred ministarski sastanak u Briselu.

Analitičari navode da je u suprotnosti sa pozivima nekoliko država da se dogovor postigne prije održavanja samita lidera EU 30. maja.

Mađarska je saopštila da će joj biti neophodno 750 miliona evra u kratkoročnom investicijama radi poboljšanja rada rafinerija i proširenje naftovoda kojim nafta stiže iz Hrvatske.

Budimpešta je, takođe sugerisala da će joj na dugoročom nivou za udaljavanje privrede od ruske nafte biti potrebno do 18 milijardi evra.

Evropska komisija prošle sedmice ponudila je do dvije milijarde evra podrške zemljama centralne i istočne Evrope koje nemaju pristup energentima koji nisu iz Rusije, a to su Mađarska, Češka i Slovačka.