latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:13 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Gajstlinger: Izvinjavam se zbog odluke koju je donio Valentin Incko (VIDEO)

Odlukom o zabrani negiranja genocida, koju je, pred istek mandata, nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko provokativno je stvorio probleme u BiH i uveo je u krizu koja i dalje traje, ocijenio je profesor ustavnog prava iz Salcburga Mihael Gajst-linger. Zbog toga se, kao Austrijanac i Inckov sunarodnik, izvinio građanima Republike Srpske i BiH, poručivši da BiH može da opstane samo ako međunarodna zajednica bude uvažavala stavove Republike Srpske i FBiH.
Mihael Gajstlinger i Rajko Kuzmanović - Foto: SRNA
Mihael Gajstlinger i Rajko KuzmanovićFoto: SRNA

Bivši visoki predstavnik, Valentin Incko grubo je prekršio Ustav BiH odnosno Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoja ovlašćenja, jer je, nametanjem odluke, sebi prisvojio nadležnosti na koje nije imao pravo, rekao je Gajstlinger, tokom predavanja o temi "Ustav BiH i Dejton" na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske. Time je, kaže, BiH uveo u veliku političku krizu.

- Želim kao Austrijanac, u svoje lično ime da se izvninim zbog toga što je jedan Austrijanac donio jednu takvu odluku i masivno kršio i Ustav Repblike Srpske i sve ostale ustavne kategorije Ustava BiH - istakao je Mihael Gajslinger, profesor Ustavnog prava iz Salcburga.

Reagovanje Republike Srpske, nakon Inckove odluke, potpuno je opravdano i jedini način da se od njih zaštiti, rekao je Gajslinger. Poražavajuće je, kaže, što su visoki predstavnici donijeli 60 odluka koje su, zapravo, mijenjale Ustav.

- U Međunarodnom pravu je ova vrsta protektorata u BiH neka vrsta dikatature jedne osobe i smatram da se treba vratiti izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu - dodao je Gajslinger.

Profesor Gajslinger jedan je od najboljih evropskih teoretičara ustavnog prava i zbog toga je važno da je prepoznao probleme u BiH, kažu u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske. Važno je i da se čuje poruka da Srpska želi samo dosljednu primjenu Ustava, bez imrpovizacija i nametanja.

- Za BiH je veoma važno da svijet sazna da postoji ustavna regulativa na nivou BiH i Republike Srpske, koja pokazuje da je BiH federalno-konfederalna država u kojoj entiteti imaju glavni oslonac upravljanja državom - istakao je Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Predavanje profesora međunarodnog prava, Mihaela Gajstlingera organizovala je ANURS u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Glavne teme njegovih publikacija su teorija i praksa međunarodnog prava, evropske integracije, međunarodno i evropsko pravo u oblasti životne sredine, rusko i istočnoevropsko ustavno pravo.