latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:20 | Autor: SRNA

Špirić: SNSD je spreman i podržava održavanje opštih izbora

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić potvrdio je da je odbijen zahtjev bošnjačkih delegata da Dom naroda obaveže Savjet ministara da u roku od 24 časa obezbijedi sredstva za finansiranje opštih izbora zakazanih za 2. oktobar.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Za SNSD ne postoji nijedan razlog da se rok održavanja opštih izbora pomjera - rekao je Špirić novinarima u Sarajevu nakon hitne sjednice Doma naroda.

Prema njegovim riječima, SNSD ne očekuje prolongiranje izbora nego usvajanje budžeta institucija BiH, a kao opcija postoji i mogućnost da izbore finansiraju entiteti putem pozajmice, što se jednom već desilo u BiH 2007. godine.

On smatra da Klub bošnjačkih delegata ne traži rješenje nego krivca za novonastalu situaciju u vezi sa problemom finansiranja izbora u BiH, a sve u okviru vlastite promocije i predizborne kampanje.

- Budžet institucija BiH je pravno-političko dokument i kao takav zahtijeva političku volju, a ne podrazumijeva zahtjeve za donošenje nezakonitih odluka - rekao je Špirić.