latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:39 | Autor: SRNA

Čović: Alternativni način finansiranja izbora nema uporište u zakonu

Predsjedajavući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas da inicijative o alternativnim metodama finansiranja izbora nemaju uporište u zakonu, te da se sve institucije BiH finansiraju isključivo iz budžeta BiH.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Većina inicijativa za alternatvnim načinima finansiranja izbora su inicijative budućih članova Predsjedništva i neke druge pozicije. Izađu pred govornicu iznesu nekoliko detalja koji nemaju veze sa zakonskom procedurom - rekao je Čović.

Čović je istakao da je ključ svega hitno usvajanje budžeta BiH.

- Time bi riješili sve poteškoće oko svih institiicija, pa i Centralne izborne komisije /CIK/ BiH - rekao je Čović novinarima nakon sjednice Doma naroda na kojoj nisu prihvaćeni prijedlozi zahtjeva i zaključka bošnjačkih delegata kako bi se obezbijedila novčana sredstva za opšte izbore u BiH 2. oktobra.

Čović je konstatovao da se nepostojanje sredstava za izbore može povezati sa neuspjelim pregovorima vezanim za reformu izbornog zakonodavstva.

- Neko je blokirao bilo kakav dogovor o Izbornom zakonu, a onda nastoji da taj teret odgovornosti stavi dodatno na hrvatsku stranu. Različite izjave imaju i onda sve povežu sa podjelom BiH, antidejtonskim djelovanjem - dodao je Čović.

On je naglasio da su svi oni koji danas tako govore, trebali samo usvojiti budžet.

- Imaju dva člana Predsjedništva. Mogli su da to urade kroz instituciju Predsjedništva, koji su formalno predlagači budžeta. Imaju mehanizme za to - rekao je Čović.

On je zaključio da je blokada institucija u posljednje četiri godine razlog svih dešavanja danas.

- Zašto nema vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu četiri godine? - upitao je Čović.

Predsjedajavući Doma naroda je rekao da je poslovnički bilo i upitno da li je današnju hitnu sjednicu i trebao zakazati, ali da je to učinio zbog osjetljivosti teme.

- Zakazali smo je da bi danas obavili rasprave i javnost upoznali o tome koliko ko politizuje temu koja je danas na dnevnom redu i to uglavnom oni koji zadnje dvije godine čine sve da nema budžeta istitucija BiH - naglasio je Čović.

On je na konfernciji za medije rekao da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova nije prihvatio prijedloge zahtjeva i zaključka bošnjačkih delegata