latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:48 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Kalabuhov u posjeti Hercegovini (VIDEO)

Mogućnost saradnje na ekonomskom planu, između opština iz Republike Srpske i Ruske Federacije, postoji u mnogim oblastima, prvenstveno u turizmu, poljoprivredi i energetici.
Kalabuhov u posjeti Hercegovini - Foto: RTRS
Kalabuhov u posjeti HercegoviniFoto: RTRS

Ovo je istaknuto poslije razgovora Igora Kalabuhova, ambasadora Ruske Federacije u BiH sa gradonačelnikom Trebinja i načelnikom Opštine Bileća.

Saradnja, u dosadašnjem periodu, odvijala se uglavnom u okviru istorijskih i kulturnih veza dva naroda.

Iz takvih veza, istaknuto je poslije sastanka u Trebinju, postoji mogućnost povezivanja turističkih organizacija i agencija iz Ruske Federacije sa ovdašnjim sektorom turizma.

Značajno bi bilo povezivanje i privrednika iz oblasti energetike i industrije uopšte.

- Smatramo važnim da povežemo energetski sektor, upošte privredu, takođe i kulturu - rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ambasador Kalabuhov je rekao da građani i privrednici iz Trebinja, koji imaju planove razvoja, mogu sarađivati sa partnerima iz Rusije, prvenstveno u oblasti industrije i poljoprivrede.

U novoj geopolitičkoj situaciji, rekao je, moraju se naći novi načini komuniciranja i saradnje.

Na Ruskom groblju u Bileći, Kalabuhov je, sa načelnikom Opštine, položio vijenac na spomenik kadetima i oficirima Donskog kadetskog krpusa, koji su u Bileći našli utočište prije stotinu godina, odstupajući ispred boljševika.

- Svašta je bilo u istoriji, a značajno je i bitno da se držimo tradicija jedinstva, tradicija solidarnosti. To je vrsta kulture i humanosti koda naših naroda - istakao je Kalabuhov.

Rekao je da postoji mogućnost privrednog povezivanja malih mjesta u Republici Srpskoj sa investitorima iz Ruske Federacije.

- Da vidimo šta možemo uraditi u oblasti urizma, možda i u elektroindustriji. Trenutno su aktuelne solarne elektrane, u tom pogledu, svaki drugi vid saradnje, što se nas tiče, dobro bi došao - kaže Vesaelin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Sagovornici su potvrdili da je istorija povezala Bileću i Donsku oblast, odnosno Rostov Veliki, a da je na mladima da te veze održavaju i jačaju.