latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:55 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

SANU zatečena mržnjom hrvatskih akademika

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umjetnosti saopštio je da su članovi SANU, uprkos iskustvu, zatečeni "primitivnim tonom mržnje u objavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti" vezanoj za analizu odnosa u regionu i podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih oficira za ratni zločin u "Oluji".
SANU - Foto: RTRS
SANUFoto: RTRS

Izvršni odbor SANU podsjetio je da je taj ton mržnje ispoljen u objavi HAZU pod nazivom "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Hrvatske sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihovog ulaska u EU".

U toj objavi se navodi da "treba prestati sa podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande - pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema Alojziju Stepincu i drugo".

U reagovanju na ovu objavu, u SANU ocjenjuju da je "dobro i korisno da znamo šta misle" i da nemaju iluzija da će se "bilo ko od onih koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta".

- Iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti" nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit" - poručio je Izvršni odbor SANU.