latinica  ћирилица
23/05/2022 |  18:43 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Šta su majmunske boginje - nema razloga za paniku (VIDEO)

U svijetu su do sada potvrđena 94 slučaja majmunskih boginja, a 28 sumnjivih slučajeva se ispituje. Nama, sada najbliže potvrđena zemlja u kojoj je zabilježeno prisustvo je Austrija. Najveći broj slučajeva registrovan je u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji, između 21 i 30. Smrtnih ishoda, u Evropi, do sada, nije bilo. Stručnjaci naglašavaju, nema razloga za strah i paniku.
Majmunske boginje - Foto: ilustracija
Majmunske boginjeFoto: ilustracija

Temperatura, opšta slabost, uvećanje limfnih čvorova, a potom osip koji je izraženiji na koži genitalija, simptomi su koji ukazuju na virusno oboljenje, široj javnosti poznato kao majmunske boginje.

- Majmunske boginje izaziva virus koji ima dve klade – zapadnoafričku i centralnoafičku. Trenutno je u cirkulaciji zapadnoafrička klada za koju se procenjuje da je smrtnost manja nego kod centralnoafričke i ona iznosi oko 3,6 procenata - kaže dr Dragana Đorđević Plavša, sa Institut aza javno zdravlje "Batut" .

Majmunske boginje ne prenose se lako. Mali procenat ljudi, od ukupnog broja osoba koji su bili u kontaktu sa oboljelim, biva zaražen.

- Može se prenijeti tokom kontakta sa drugom osobom, takođe prilikom ugriza ili ogrebotine u kontaktu sa divljom životinjom, kao što su glodari..Indikretno, ako koristite isti peškir sa zaraženim, ili seksualnim putem. Nikakvog razloga za strah i paniku nema. To je bolest koja povremeno pobjegne iz svog afričkog kontinenta - naglasila je dr Nina Rodić Vukmir, sa Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.  

Ono što unosi misteriju jeste činjenica da su svi zaraženi u Evropi muškarci, u dobi između 20 i 40 godina.

- Za određeni broj tih muškaraca je jasno ustanoveljeno da su bili u bliskom kontaktu sa drugim oboljelilm muškarcem. Kad kažem bliskom kontaktu mislim na homoseksulanost. Zašto nema žena? To će neko morati da odgovori - istakao je dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog.

Preventivu predstavlja redovna higijena i izbjegavanje kontakta sa zaraženima. Građani slabo informisani o ovom virusu.

Terapija majmunskih boginja usmjerena je na ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija kao što su sekundarne bakterijske infekcije. Evropska agencija za lijekove registrovala je antivirusni lijek tekovirimat za liječnje majmunskih boginja. Farmakološka terapija djeluje na adekvatan i efikasan način, potvrđuju stručnjaci.