latinica  ћирилица
23/05/2022 |  18:46 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Odbijen zahtjev Bošnjaka da Savjet ministara hitno obezbijedi novac za izbore (VIDEO)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je zahtjev Kluba Bošnjaka da se obezbijede sredstva za finansiranje Opštih izbora 2. oktobra
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Protiv su bili delegati HDZ BiH i SNSD-a koji su predlagali da se usvoji budžet institucija BiH u što kraćem roku koji ne bi ugrozio održavanje izbora ili da novac CIK BiH pozajmi iz budžeta Republike Srpske i Federacije.

Za bošnjačke delegate neprihvatljivo je da se novcem iz entitetske kase finansiraju izbori.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović zatražio je od Kristijana Šmita da nemetne odluku kojom će se obezbijediti 12, 5 miliona KM za izbore.

Opštih izbora će biti ali para za izbore nema. U najkraćem to je siže, na momente, burne rasprave o prijedlogu bošnjačkog kluba da Dom naroda obaveže Savjet ministara da u roku od 48 časova obezbijedi 12, 5 miliona.

Bošnjački delegati su optuživali HDZ-ovog ministra Vjekoslava Bevandu da blokira sredstva, hrvatski delegati i Bevanda oštro su uzvraćali da ga neće natjerati da krši zakon.

Čulo se i da je propast izborne reforme dovela da BiH nema budžeta a ni novca za izbore, na kraju prijedlog je oboren.

- Ključ svega će biti usvajanje žurno proračuna BiH i time će se riješiti sve poteškoće oko svih institucija pa i CIK-a - rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Srpski delegati bili su konstruktivni, predložili su da Republika Srpska i FBiH pozajme novac CIK-u za organizaciju izbora koji bi nakon usvajanja bh. budžeta bio vraćen.

Bošnjački delegati kategorički su odbili prijedlog. Uvjeravaju sebe i svoju javnost da samo BiH može finansirati izbore.

- Pa 2007. kada je umro predsjednik Republike Srpske, Srpska je finansirala izbore. Tada se niko nije sikirao u BiH što CIK nema novca. Moramo prije svega da vidimo da li nam je cilj da se izbori održe - kategoričan je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavjućeg Doma naroda PS BiH.

Lider SDA želi na izbore jer Izborni zakon nije promijenjen i garantuje dominaciju Bošnjaka nad Hrvatima u Federaciji.

Zato priziva u pomoć Kristijana Šmita da nametne odluku kojom će se obezbijediti novac.

- Јa ne očekujem od Šmita da nemetne budžet već neophodne odluke koje će omogućiti provođenje izbora. Šmit nam treba sve dok se ne budu poštovali ustav i zakoni - istakao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Dok su u zgradi zajedničkih institucija delegati lomili koplja da li prvo usvojiti budžet ili kršiti zakon i izvlačiti novac za izbore bez budžet, američki ambasador i šef Misije OEBS-a u sjedištu CIK, u naredbodavnom tonu poručili su Savjetu ministara da obezbijede novac. 

- SAD, kao i međunarodna zajednica uputili su Savjetu ministara poruku da možemo obezbijediti da dođe do donošenja odgovarajućih odluka i provođenja izbora. Nadamo se da će institucije izabrati drugi put i djelovati u skladu sa zakonskim obavezama - naglasio je Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH.

 - Nećemo trpiti situaciju u kojoj neko, suprotno zakonu, nije osigurao sredstva, a mi da odgađamo izbore, jer je neko drugi počinio nezakonitost - kaže Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

HDZ i SNSD ponovili su tokom sjednice Doma naroda da za njih CIK nije legitimna, a presuda Suda BiH o legalnosti te komisije prvostepena i nepravosnažna.