latinica  ћирилица
23/05/2022 |  22:23 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Bošnjačka strana fingira pregovore i kupuje vrijeme (VIDEO)

Dom naroda odbio je zahtjev Bošnjaka u vezi s finansiranjem Opštih izbora u BiH 2. oktobra, a s druge strane šef Misije OEBS-a i američki ambasador pozivaju Savjet ministara da hitno sazovu sjednicu i obezbijede novac za izbore. U večerašnjoj emisiji Drugi ugao, sagovornici su istakli da ono što se na kraju dogodilo, na šta su mnogi i upozoravali, jeste da bošnjačka strana fingira pregovore i time kupuje vrijeme kako bi izbori bili raspisani po starom Izbornom zakonu.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

On Bošnjacima omogućava da Hrvatima izaberu političke predstavnike, a to je nametnuto odlukama visokih predstavnika još prije 20 godina. Dodaju da ovakva situacija vodi ka još nefunkcionalnijoj BiH.

- Nažalost mi ulazimo u izbore sa Izbornim zakonom kome nedostaje jedan bitan dio i to dio koji je izbrisan odlukom Ustavnog suda, a tiče se izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije i to je naprosto činjenica i to je nešto što je problem, očito prvo i tehničke prirode, ali suštinski i političke. Ono što je takođe nedostatno u toj cijeloj priči, što ćete čuti od sagovornika iz, koji dolaze pogotovo iz Evrope itd da nisu riješene ni druge presude Evropskog suda za ljudska prava, međutim ja sam istakla i mislim da je prvom redu ovaj problem izbora delegata u Domu naroda - naglasila je Snježana Novaković Bursać, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skukpštine BiH.

Nino Raspudić, poslanik u Hrvatskom saboru, da minimum mora biti ono što je dogovoreno u Vašingtonu i Dejtonu.

- To je minimum. Puno je opasnija situacija sa Domom naroda jer je on bitan mehanizam kontrole, a ovaj drugi bošnjački član Predsjedništva je jedna vrsta političkog poniženja koja vam je dnevno pred očima. Ali, uzevši u obzir ovlasti, ono je znatno važnije riješiti pitanje Doma naroda da on doista bude ono što je i predviđen, da bude jedan mehanizam kontrole protiv preglasavanja od strane brojnijeg naroda - istakao je Raspudić.