latinica  ћирилица
24/05/2022 |  08:14 ⇒ 09:18 | Autor: RTRS

Јanjić: Obnova jedinstva SPC i MPC istorijski čin pomirenja (VIDEO)

Nedavno uspostavljeno puno liturgijsko i kanonsko opštenje Srpske pravoslavne crkve i njoj podređene sestrinske, autonomne Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije je veliki istorijski čin koji je uslijedio nakon nekoliko decenija raskola, izjavio je profesor Јovan Јanjić kulturolog, stručnjak za vjerska pitanja.
Јovan Јanjić - Foto: RTRS
Јovan ЈanjićFoto: RTRS

Јanjić je, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a, izrazio nadu da će se nakon ovog ujedinjenja igrađivati zdravi odnosi koji su u interesu oba naroda i da će, kako kaže, biti prihvaćen od vascijelog pravoslavnog naroda.

- Ovo je veliki istorijski čin jer već nekoliko decenija nema jedinstva unutar SPC zbog otcjepljenja eparhija koje se desilo pod uticajem komunističke vlasti koja je željela razbiti SPC. Pokušavali su to i na drugim područjima Јugoslavije, pa čak su predlagali i da se SCP preimenuje u "jugoslovensku pravoslavnu crkvu" - rekao je Јanjić.

Ipak, ističe on, SPC se oduprla napadima i tek sada, poslije toliko godina, vraćeno na stanje iz 1959. godine kada je pod uticajem komunističke vlasti izabran patrijarh German i nakon toga data autonomija Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.