latinica  ћирилица
24/05/2022 |  08:29 | Autor: SRNA

Lavrov: Zapadni lideri veoma loše poznaju istoriju

Zapadni lideri, koji tvrde da Rusija treba da bude poražena na bojnom polju, u školi su bili mnogo loši iz istorije, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi ruska novinska agencija TASS.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/YURI KADOBNOV) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/YURI KADOBNOV)

- Govore da Rusija mora biti "poražena", da je moraju poraziti i da izgubi na bojnom polju. Vjerujem da su mnogi bili bolji u školi iz istorije nego zapadni lideri - rekao je Lavrov na predavanju pod nazivom "Sto pitanja za lidera".

Prema njegovim riječima, zapadni lideri izvlače pogrešne zaključke iz svog shvatanja prošlosti i same Rusije.

Šef ruske diplomatije je istakao da se Savjet UN za ljudska prava sam diskreditovao i prije početka aktuelne situacije sa Ukrajinom i da se Rusija sama povukla iz članstva, ne čekajući suspenzije.

Lavrov je naglasio da će Rusija od sada sama da se oslanja na sebe i na zemlje koje su dokazale svoju pouzdanost i "ne igraju po tuđoj muzici".

- Ukoliko se zapadne države predomisle i sugerišu razne formate saradnje, mi ćemo razmisliti. Ukoliko Zapad ponudi bilo šta Rusiji oko nastavka odnosa, Moskva će dobro razmisliti da li joj je to i potrebno - izjavio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je, takođe istakao da je od ključne važnosti da Rusija bude nezavisna u sferama od kritičnog značaja poput bezbjednosti i ekonomije.

On je napomenuo da će ekonomska interakcija između Rusije i Kine u bliskoj budućnosti dobiti na zamahu jer se "Zapad pridržava diktatorskog stava". Pojasnio je da se odnosi između Moskve i Pekinga zasnivaju na precizno urađenim dokumentima koji kontakte karakterišu kao strateško partnerstvo i interakciju u više aspekata.

Šef ruske diplomatije smatra da Rusija treba da u daljem razvoju zemlje i njenih kapaciteta pažnju usmjeri na evroazijski region.