latinica  ћирилица
24/05/2022 |  09:22 | Autor: SRNA

Vulin: Srbija ne bi sudila pilotima za zločin, da je to učinila Hrvatska

Srbija ne bi sudila pilotima koji su pobili žene i djecu na Petrovačkoj cesti 1995. godine da im je za taj zločin sudila Hrvatska, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Reagujući na stavove hrvatskog ministarstva zaduženog za pitanja ratnih veterana, koje je optužilo Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića za "velikosrpsku agresiju", Vulin kaže da zna da nije baš lako očekivati da država nastala na ideji da je Srbe dozvoljeno i poželjno ubijati, sudi za ubijanje Srba, ali da bi se to za zemlje članice EU moralo podrazumijevati.

- Nada umire poslednja. Da sa nadom ne bi umrla i pravda, Srbija je imenovala ubice sa Petrovačke ceste. Dosta su mirno spavali kraj neobeleženih grobova pobijenih nenaoružanih Srba - naveo je Vulin.

On je podsjetio da je zločinačka akcija "Oluja" čak i presudom Haškog tribunala proglašena ratnim zločinom, ali da "nekako nisu uspjeli da pronađu, imenuju i osude zločince".

- Kada nisu oni, onda će to uraditi Srbija. Vučića ustaše mogu da mrze i optužuju samo za jačanje Srbije i zaštitu Srba, a za ubijanje hrvatske dece ne mogu - istakao je Vulin u saopštenju za javnost.

On je naglasio da je "građanski rat u Hrvatskoj počeo 1991. godine povratkom ustaša na vlast, nasilnim otcjepljenjem od međunarodno-priznate SFRЈ i početkom ubijanja i progona Srba".