latinica  ћирилица
24/05/2022 |  10:27 ⇒ 10:27 | Autor: SRNA

Bijeljina: Upis deficitarnih zanimanja - vozač, carinski tehničar i poslastičar

Nove generacije srednjoškolaca u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" i Srednjoj stručnoj školi u Јanji ove školske godine mogu steći obrazovanje za deficitarna zanimanja kao što su vozač motornih vozila, carinski tehničar i poslastičar.
Bijeljina - Foto: Facebook
BijeljinaFoto: Facebook

Direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini Milenko Maksimović rekao je Srni da je u školskoj 2022/23. godini, kao i prošle godine, planiran upis 264 učenika u 11 odjeljenja u tri profilna zanimanja - elektrotehnika, saobraćaj i mašinstvo.

On je naveo da ove godine, prema potrebama tržišta rada i poslodavaca, uvode nova deficitarna zanimanja - autoelektričari, automehaničari, alatničari, dok upisa stolara neće biti.

Maksimović je naveo da je planirano da bude upisano šest odjeljenja za četvorogodišnja zanimanja u kojima će biti po 24 učenika.

- Planiran je upis tehničara računarstva i programiranja, informacionih tehnologija, elektroenergetike, mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje, tehničare drumskog saobraćaja, te logistike i špedicije - precizirao je Maksimović.

On je istakao da će Vlada Republike Srpske stipendirati jedno odjeljenje sa 24 učenika deficitarnog zanimanja trećeg stepena, a to su vozači motornih vozila, kojima će biti obezbijeđena stipendija od 100 KM i besplatan prevoz.

Govoreći o trogodišnjim zanimanjima, Maksimović je naveo da je planiran upis jednog kombinovanog odjeljenja sa po 12 učenika za struku električari-elektroinstalateri, autoelektričar.

Planiran je upis dva odjeljenja u okviru metalske struke - bravari -zavarivači /36/ i obrađivači metala rezanjem /12/, te jedno odjeljenje sa po 12 učenika za struku automehaničara i alatničara.

Maksimović je dodao da je ova škola prepoznatljiva po mladim talentovanim ljudima, što je proizvod timskog rada.

- Imamo podršku za mlade i talentovane učenike. A za đake koji se opredijele za zanatska zanimanja nastojimo da im obezbijedimo što bolju praktičnu nastavu u školi i kod poslodavaca, da bi nakon školovanja što prije dobili posao - naveo je Maksimović.

Direktor Srednje stručne škole u Јanji Aleksandar Matić rekao je Srni da je planiran upis četiri odjeljenja sa 96 učenika, u odnosu na prošlogodišnja 84.

On je naveo da svake godine uvode zanimanja koja su tražena na tržištu rada, a ove godine su to carinski tehničar i poslastičar, dok su prošle godine školovali keramičare, kao deficitarnu struku.

Matić je rekao da će u okviru četvorogodišnjeg zanimanja biti upisano po jedno odjeljenje od 24 učenika arhitektonskih tehničara, carinskih i trgovačkih trgovački tehničara.

On je dodao da će biti upisano i jedno kombinovano odjeljenje sa po 12 đaka za zanimanja poslastičar i konobar, ali ove godine neće biti stipendirana.

Matić je istakao da učenici ove škole nakon završenog obrazovanja odmah dobijaju dobro plaćene poslove u svojoj struci, jer su već obučeni i pripremljeni u toku školske prakse.