latinica  ћирилица
24/05/2022 |  11:10 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Uhapšeno 11 lica zbog krijumčarenja migranata

Pripadnici Granične policije BiH od ranih jutarnjih časova vrše pretrese na 11 lokacija, uglavnom na sjeveru BiH, uhapšeno je 11 osoba, a među njima i jedan pripadnik Granične policije BiH, zbog organizovanog kriminala i krijumčarenja migranata.
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se pretresi objekata i vozila vrše na uglavnom u sjevernom dijelu, uključujući Brčko i Modriču, a hapse se osumnjičeni za organizovani kriminal i krijumčarenje migranata sa područja BiH prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, djelujući organizovano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima, krijumčarili veći broj ilegalnih migranata, koji su nezakonito boravili u BiH, kojima su za novčanu naknadu organizovali nezakonit transport i krijumčarenje u Hrvatsku i dalje prema zemljama EU.

Aktivnosti usmjerene su na 12 osumnjičenih osoba, koje su pod višemjesečnom istragom, zbog krivičnih djela organizovanog kriminala i krijumčarenja migranata.

U pretresima je pronađena veća količina oružja i eksploziva.

Aktivnosti se provode prema nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Nakon što budu sprovedene sve istražne radnje, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Iz Granične policije BiH su naveli da je u pitanju akcija "Zapad" koju provode pripadnici Centralne istražne kancelarije i jedinica Granične policije BiH Orašje, Brčko, Bijeljina, Trebinje, te jedinica za podršku i kontrolu terenskih kancelarija Sjeveroistok Bijeljina, Istok Višegrad i Јug Čapljina pod nadzorom Tužilaštva BiH, prema naredbi Suda BiH.

Aktivnosti se provode zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

U saopštenju se dodaje da se rad i aktivnosti na ovom predmetu nastavljaju pod nadzorom Tužilaštva BiH.