latinica  ћирилица
24/05/2022 |  11:33 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Okolić: Sastanak Podžića i Mašovića sa Ostinom nije dogovaran u Ministarstvu

Sastanak ministra odbrane SAD Lojda Ostina sa ukrajinskim zvaničnicima o daljoj vojnoj pomoći toj zemlji, kome su prisustvovali ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović nije dogovoran u Ministarstvu, niti je mogla da se da bilo kakva saglasnost, izjavio je zamjenik ministra Mirko Okolić.
Mirko Okolić - Foto: RTRS
Mirko OkolićFoto: RTRS

Okolić je rekao Srni da taj sastanak nije pripreman po uobičajenom načinu preko službi iz Ministarstva odbrane nego je to urađeno u najužem krugu, te dodao da se, vjerovatno, htjelo mnogo toga sakriti.

On je istakao da to što su Podžić i Mašović iznosili i radili na tom sastanku ne znači ništa, jer nema odluke Predsjedništva.

Ako se htjelo nešto uraditi, Okolić kaže da moralo sve usaglasiti i u Ministarstvu odbrane, pa potom u Predsjedništvu BiH, te ocijenio da je to samo prisustvo sastanku reda radi.

- Nije dobro da se tako nešto dešava da samo predstavnici jednog naroda obećavaju i dogovaraju neke stvari, ili učestvuju u raspravi, a za takve stvari nisu ni nadležni jer je to nadležnost Predsjedništva BiH koje je jedino nadležno za spoljnu politiku. Sve što se dešavalo ili eventualno dogovaralo na tom sastanku nemoguće je realizovati ukoliko to ne odobri Predsjedništvo - pojasnio je Okolić.

On je ocijenio da je očigledno da je neko htio na taj način da se promoviše i dokaže, odnosno da su htjeli da pokažu kako su slijepi poslušnici i da treba izvršavati ono što neko zamisli.

Okolić smatra da to nije dobro ni za Ukrajinu ni za cijeli svijet, ocijenivši da je to rasplamsavanje sukoba, a trebalo bi ići na stišavanje i pokušaj prekida sukoba.

On je ocijenio da je to na neki način miješanje u sukobe i njihovo rasplamsavanje.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin održao je juče sastanak sa ukrajinskim zvaničnicima o daljoj vojnoj pomoći toj zemlji.

Kako je rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka, sastanku su onlajn prisustvovali ministri odbrane više od 40 zemalja, među kojima je prvi put bila i BiH.

Ostin je najavio sljedeći sastanak 15. juna kojem će ministri odbrane prisustvovati lično, a ne putem interneta.