latinica  ћирилица
24/05/2022 |  12:15 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Cvijanović: Institucije i građani da se obavežu na sigurnu Srpsku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas, na obilježavanju 30 godina od smrti 12 banjalučkih beba, da institucije i građani treba da se obavežu na ono što se zove sigurna Republika Srpska u kojoj više niko nikada neće oduzeti pravo djeci da žive i imaju liječenje, da idu u dobre škole i grade sigurnu budućnost.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Obraćajući se kod Spomen-obilježja "Život" u Banjaluci, Cvijanović je rekla da je stradanje 12 beba najtužniji događaj zato što je to bilo vrijeme u kojem su stradala nedužna, tek rođena djeca, koja je danas trebalo da budu odrasli ljudi od 30 godina, da grade svoje porodice.

Cvijanović je naglasila da su u Republici Srpskoj svi tužni zbog ovog događaja, zato što se on vezuje za najveću brutalnost, koja potiče od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koji je trebalo da bude na usluzi svima onima koji su u ratu i kojima je pomoć potrebna.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- I danas se vode teške bitke i Republika Srpska je pod pritiskom, ali niko više ne može da nam oduzme kiseonik za naše najmlađe. Te bitke su svakodnevne da se odreknemo sebe, svog identiteta, da umanjimo šanse Republici Srpskoj, onako kako su oni umanjili šansu za ovu stradalu djecu - rekla je Cvijanović.

Predsjednik Udruženja 12 beba Željka Tubić poručila je da je potrebno raditi sve da se više nikada i nikome ne desi ovakav strašan zločin i da stradanje 12 banjalučkih zvjezdica bude opomena za sve.

- Tako mala i bespomoćna djeca ugradila su svoje živote u temelje Republike Srpske - rekla je Tubić, navodeći da je hrišćanska vrlina da se oprosti, ali da roditelji stradale djece ne mogu da oproste svoje najmilije.

Kod Spomen-obilježja "Život" vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, roditelji 12 beba, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija grada Banjaluka, predstavnik Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.