latinica  ћирилица
24/05/2022 |  13:49 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Cvijanović: Nije moguće oprostiti pogrešnu odluku moćnika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da nije moguće oprostiti pogrešnu odluku svjetskih moćnika prije 30 godina, zbog čega je preminulo 12 banjalučkih beba usljed nedostatka kiseonika.
Željka Cvijanović (Foto: instagram/zeljka.cvijanovic) -
Željka Cvijanović (Foto: instagram/zeljka.cvijanovic)

- Ovdje imamo političku odluku da se umanji šansa za život i konačno presudi tek rođenim bebama od onih koji su trebali da budu najbolji posrednici sa globalnog nivoa da se rješavaju određena pitanja tamo gdje su zaraćene strane. Imali su moć da donesu ispravnu odluku, donijeli su nakaradnu, brutalnu, monstruoznu i pogrešnu - da se ne pruži neophodna pomoć djeci. I kako to možete uopšte oprostiti? - upitala je Cvijanović.

Ona je istakla da je Republika Srpska danas u poziciji kada više niko ne odlučuje da li će dobiti kiseonik.

Kada je riječ o međunarodnom faktoru, Cvijanović je navela da je matrica ponašanja takva da sve što se nalazi na strani Srpske ne nailazi na pravdu, da su međunarodni sudovi tendeciozni, a domaći nametnutim odlukama napravljeni da bi se na isti način bavili prethodnim ratom.

- Mnogo je onih koji imaju nečistu savjest kada je riječ o Republici Srpskoj. Mnogo je onih koji su nečistom savješću doprinijeli da i danas imamo borbu kojoj djeluje da nema kraja. Ali doći će kraj. Sigurna sam da Srpska može da se izbori za svoje mejsto na planeti i za ustavni sistem kakav smo dobili, jer smo na njega dali saglasnost, a ne na ono na šta nas tjeraju - rekla je Cvijanović novinarima nakon polaganja vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježje "Život".

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Prva beba preminula je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je preminulo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.