latinica  ћирилица
24/05/2022 |  14:07 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Šojić zbog korupcije uhapšen na radnom mjestu

Aktuelni direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragan Šojića /61/ uhapšen je na radnom mjestu u zgradi zajedničkih institucija BiH na osnovu dokaza da je počinio grube zloupotrebe položaja i sredstava koristeći ih u privatne svrhe, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni zvaničnik počinio grube zloupotrebe položaja u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

- Osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičenog su uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, prema nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

On je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.