latinica  ћирилица
24/05/2022 |  14:51 ⇒ 14:55 | Autor: TANЈUG

Milanović: Ko priča o ratu u BiH zalijepiti mu usta selotejpom

Hrvatski predsjedniik Zoran Milanović optužio je danas premijera Andreja Plenkovića da bojkotuje sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost o stanju u BiH i da u njihovom sukobu "nema ničeg ličnog" iako to, kako navodi, premijer tako predstavlja.
Zoran Milanović (Foto: PA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Zoran Milanović (Foto: PA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Milanović je novinarima rekao da će poslijepodne razgovarati s glavnim sekrtarom NATO-a Јensom Stoltenbergom i približiti mu šta se događa u BiH.

Smatra da su "međunarodni lideri što se tiče poznavanja situacije u BiH u zapuštenom stanju" i kaže da je to "rezultat nerada hrvatske diplomatije".

Hrvatski predsjednik je istakao da se pitanje BiH tiče NATO saveza, ali ne očekuje da Stoltenberg može puno da učini. Rekao je da hrvatski državni vrh nema zajednički stav jer Plenković "bojkotuje" održavanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

- Na meni je da komuniciram na onom nivou saglasnosti, odnosno usklađenosti koja postoji između mene i vlade i Plenkovićevog HDZ-a. Oni neće ni to - rekao je Milanović.

Dodao je da Plenković sve svodi na lični sukob što je nevjerovatan, kako kaže, nivo izdaje.

- Kada bismo on i ja uputili istu poruku, barem 75 posto hrvatskih građana bi nas podržalo - uvjeren je Milanović i ponovio:

- Ovo je isključivo Plenkovićeva lična sabotaža, ''ćeif'' i privatna karijerna avantura - kazao je hrvatski predsjednik.

Milanović smatra da postoji "rizik" da se pogorša stanje u BiH i da je njegov cilj da se to spreči i da se na "miran način nađe okvir za suživot tri konstitutivna naroda u BiH", ali ne misli da je moguć oružani sukob.

- Ko god počne da mi priča o tome da će izbiti rat u BiH, treba ga selotejpom zalijepiti (...) treba mu zalijepiti usta jer to je huškanje, ko će koga napasti u BiH? Srbi s ona tri oklopna vozila na klocnama? - upitao je Milanović.

Primijetio je i da se Hrvati iz BiH iseljavaju dok se u Sarajevu prave karijere, a kao primjer je naveo kancelariju visokog predstavnika kristijana Šmita, gdje, kaže, primaju ogromne plate.

- Ovo nisu naše lične bitke, ja neman ništa da izgubim. Ovo je Plenkovićevo ludilo - rekao je Milanović, prenio je hrvatski portal Indeks.