latinica  ћирилица
24/05/2022 |  14:55 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Gromoglasan aplauz nakon poruke patrijarha Porfirija u Skoplju (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije objavio je danas u Skoplju da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve donio odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridseke eparhije (MPC-OA).
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan i patrijarh srpski Porfirije (Foto: TV Hram) -
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan i patrijarh srpski Porfirije (Foto: TV Hram)

Patrijarh SPC je tokom besjede, na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Ćirila i Metodija, rekao da se neopisivo raduje, jer se "pred našim očima zbiva čudo čiji smo mi dio".

- Učesnici smo čuda, ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine (kada je počeo raskol), Gospod nas je udostojio da bude iscijeljeno - rekao je patrijarh SPC.

Patrijarh je rekao da zato donosi vjernicima u Makedoniji radosnu vijest:

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@porfirije_patrijarh)

- Sabor SPC je jednoglasno izišao u susret molbi MPC-OA, te Sabor naše crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost - prenio je Porfirije, nakon čega je uslijedio gromoglasni aplauz koji je trajao više minuta.

Takođe, rekao je da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslijediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

I biće obaviještene sve pomjesne crkve i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA, naveo je patrijarh Porfirije.

- Mi smo sigurni braćo i sestre da će i sve druge pomjesne pravoslavne crkve sa radošću dočekati ovu vijest i da će se radovati da raste Gospod naš i crkva njegova - naveo je patrijarh Porfirije.

Sve vas smještamo u naša srca i molitve i vas molimo da nas primite, poručio je partrijarh Porfirije.

- Braćo arhijereji, braćo i sestre, vjerni narodi ove predivne i blagoslovene zemlje, ukrašene najljepšim biserima pravoslavne duhovnosti i svetinjama božijim i mjestima na kojima smo se vijekovima podvižnici božiji molili i prolivali suze pokajanja za spasenje sveta i ljudskog roda. Radujmo se danas, jer nas je Gospod pogledao i jer se sa nama danas radujemo čitava crkva, raduju se i nebo i zemlja. Raduje se onda kada se braća vole, radujemo se i mi što smo poslije 55 godina služili svetu liturgiju, najprije u Beogradu, a onda i u Skoplju - naglasio je on.

Patrijarh SPC je istakao je da je sve od Boga koji nije postavio granice da se narodi dijele i budu međusobno suprotstavljeni jedni drugima, već da granice znače mogućnost da se svaki narod bolje organizuje kako bi svoj poseban pečat i darove koje je od Boga dobio umnožavao i rastao, a ne da bi se zatvorio u sebe i bio samozaljubljen.

- Bog je stvorio različitost i dao svakome dar posebnosti, da bi sebe mogao da daruje drugom, kao i narodi daruji sebe drugim narodima i da se ugrađuju u zajednicu sa drugim narodima, obogatili druge narode sobom i sami bili obogaćeni drugim narodima - naveo je patrijarh.

Takođe, rekao je da "smo mi primili pravoslavu vjeru od naših svetih predaka, od Svetog Ćirila i Metodija, slovenskih apostola koji su svjedočili Hrista, kao i od Svetog Klimenta i Nauma i od Svetoga Save i drugih".

Kako je rekao Porfirije, mijenjaju se granice i sigurno će se opet mjenjati, ali crkva Hristova se ne mijenja.

Podsjetio je da je apostol Pavle govororio - "molim vas braćo da među vama ne bude razdora i da budete utvrđeni u istoj riječi".

- Vidio sam prije neki dan i vidim i sada ljubav u očima svih vas i vidim obavezu, zadatak i poruku, a to je da su vaša ljubav i molitve ovdje, kao i u Beogradu, pomogle da se prevaziđu isključenja i učinjeno je čudo - da razumijemo da smo jedni i jedni drugima potrebni, kao i da ne možemo jedni bez drugih. Zbog vaših molitvi i u Beogradu i molitava svih svetih uspostavili smo jedinstvo - naveo je Porfirije.

Na kraju besjede izljubili su se patrijarh Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan, nakon čega je uslijedio veliki aplauz i neskrivena radost vjernika.

Makedonski Plus info prenosi da je istovremeno stigla vijest da je pismo za autokefalnost primljeno u Carigradu i da će 10. juna na 50. godišnjicu MPC predstavnici te crkve služiti zajedničku liturgiju sa u Vaseljenskoj patrijaršiji u Fanaru.