latinica  ћирилица
24/05/2022 |  15:39 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

"U pokretu" - rezime prve sezone (FOTO)

U serijalu RTRS "U pokretu" tragali smo za odgovorima na pitanja šta je to urbana kultura, kako nastaje i zašto je važna i saznali koje su prednosti, a koje mane našeg okruženja kada govorimo o stvaralaštvu i autorskom radu.
U pokretu - Foto: RTRS
U pokretuFoto: RTRS

Podsjetili smo se najzanimljivijih i najznačajnijih dijelova serijala i vrijednosti koje u našem društvu njeguju akteri urbane kulture.

Predstavili smo aktere urbane kulture i pokušali saznati šta je to što ih pokreće i čime se zapravo bave. Zašto to rade i da li i na koji način svojim, autorskim pečatom obogaćuju naše društvo. Predstavili smo gotovo 20 umjetnika od kojih su mnogi ostvarili značajnu karijeru i čiji je autorski put prepoznat i na međunarodnom nivou.

Preispitivali smo u kakvom društvu zapravo živimo, koliko nam je kultura važna, da li je centralizovana i kakav je odnos konvencionalne prema ovoj urbanoj. Zašto nam treba više prostora u urbanim sredinama gdje kroz druženje mogu da se rađaju novi oblici kulture i da se unapređuju oni koji postoje?

U pokretu (Foto: RTRS)

Pokušali smo dokučiti zašto urbana kultura u našim gradovima nije dominantna i koliko su važni festivali, prostori za svirku i drugi oblici bastiona urbane kulture, a u narednom izdanju saznaćete šta vas očekuje u drugoj sezoni magazina o urbanoj kulturi, budite sa nama i za dvije nedjelje i ostanite u pokretu!

Kratak pregled prve sezone donosimo u sljedećem izdanju urbanog magazina "U POKRETU sa Danijelom Dakićem" koji će biti emitovan u utorak uveče, na prvom programu RTRS.

Ciklus emisija RTRS preispituje život u gradu kroz urbanu kulturu, definišući njeno djelovanje i uticaj na društvo. Kroz razgovore sa akterima urbane kulture, poznatim muzičarima, muzičkim producentima, vizuelnim i uličnim umjetnicima, digitalnim umjetnicima, glumcima i drugima koji personalni izraz izražavaju kroz urbanu kulturu, traga se za odgovorima na pitanja poput, šta je i u kojem obliku danas egzistira urbana kultura?